Spania | Fostul rege Juan Carlos a achitat o datorie fiscală de patru milioane de euro

  • 26 Februarie 2021 09:56
Spania | Fostul rege Juan Carlos a achitat o datorie fiscală de patru milioane de euro

Fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, care a fost subiect de scandal și care trăiește acum în exil, a achitat o datorie fiscală în Spania de peste patru milioane de euro, conform informațiilor apărute joi în cotidianul El Pais, transmite AFP.

Restanțele fiscale erau datorate pentru valoarea zborurilor de care regele beneficiase până în 2018 din partea unei companii de zbor private, dar pe care nu le declarase, spune cotidianul, care citează "surse informate".

Fostul suveran, care a condus Spania între 1975 până în 2014, și care în august a plecat în exil în Emiratele Arabe Unite, a plătit din proprie inițiativă o primă datorie fiscală în valoare de aproape 680.000 euro în luna decembrie.

Această datorie era consecința unei declarații fiscale asupra veniturilor nedeclarate anterior.

O anchetă anticorupție a dezvăluită în noiembrie faptul că fostul monarh a utilizat carduri de credit legate de conturi bancare pe numele unui antreprenor mexican și a unui ofițer al forțelor aeriene armate spaniole.

Potrivit unor surse judiciare, această investigație își propune să stabilească dacă Juan Carlos a folosit numele altor persoane pentru a spăla bani după 2014, anul abdicării sale și, prin urmare, a încetării imunității sale ca șef de stat.

Alte două anchete juridice vizează finanțele fostului rege. Una își propune să stabilească dacă Juan Carlos a obținut un comision în contextul atribuirii unui contract companiilor spaniole pentru a construi un tren de mare viteză în Arabia Saudită în 2011. Cealaltă anchetă, deschisă ca urmare a unui raport al serviciului de prevenire a spălării banilor, este încredințată Curții Supreme, singura abilitată să judece un fost suveran.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău