Spania | A șasea noapte de proteste după arestarea unui rapper

  • 22 Februarie 2021 09:25
Spania | A șasea noapte de proteste după arestarea unui rapper

Protestele declanșate de arestarea rapperului Pablo Hasel au continuat duminică noaptea la Barcelona, dar s-au desfășurat pașnic, spre deosebire de nopțile precedente, când au degenerat în revolte - tulburări, transmit AFP și dpa.

Strigând 'Libertate pentru Pablo Hasel!', sute de persoane s-au adunat în fața gării Sants, păzită de un numeros dispozitiv de securitate al trupelor antirevoltă al poliției catalane Mossos d'Esquadra, după care s-au îndreptat spre centrul Barcelonei, unde aveau intenția să continue protestul în cursul serii.

Manifestația de duminică a reunit mai puțină lume decât în serile precedente de când rapperul a fost arestat după ce a refuzat să se prezinte la închisoare după ce primise o condamnare de 9 luni pentru insultă la adresa monarhiei și glorificarea violenței.

Media spaniole au estimat că au participat în jur de 1.000 de persoane, față de cel puțin 6.000 sâmbătă. Manifestații de mai mică amploare au fost raportate la Girona și Bilbao.

De marți, străzile capitalei catalane au fost scena unor ciocniri violente între protestatari și poliție, cu baricade ridicate, pubele incendiate și distrugeri.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, au fost jefuite magazine și au fost provocate daune unor clădiri emblematice ale Barcelonei, precum Palatul Muzicii.

În total, de la debutul manifestațiilor marți, 95 de persoane au fost reținute în toată Catalonia, potrivit autorităților.

Potrivit cotidianului La Vanguardia, 82 de polițiști și mulți protestatari au fost răniți. Marți, o femeie și-a pierdut un ochi după ce a fost lovită cu un glonț de cauciuc tras de poliție.

Pablo Hasel, în vârstă de 32 de ani, a fost condamnat la 9 luni de închisoare pentru apologia terorismului, pentru că într-un tweet l-a numit 'mafiot' pe fostul rege Juan Carlos, a făcut elogiul unor persoane implicate în atacuri și a acuzat poliția că a torturat și ucis migranți și manifestanți.

Arestarea sa a relansat dezbaterea în ce privește libertatea de exprimare în Spania și a adâncit divergențele în interiorul coaliției guvernamentale, între socialiștii premierului Pedro Sanchez și partidul Podemos (stânga radicală), care susține manifestațiile.

Guvernul este dispus să modifice legea pentru a împiedica sentințe precum cea a lui Hasel, care afirmă că mesajele sale controversate sunt o formă de expresie artistică.

SURSA: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău