Spălarea celor 22 de miliarde de dolari a fost concepută și controlată de FSB (Revista presei)

  • 23 Martie 2017 09:44
Spălarea celor 22 de miliarde de dolari a fost concepută și controlată de FSB (Revista presei)

Revista presei din 23 martie 2017

Ziarul de Gardă publică în ediția de astăzi detalii din dosarul de trădare de patrie pe numele fostului deputat Iurie Bolboceanu, despre un alt trecut penal în care ar fi încercat să vândă funcția de viceministru, despre afacerile sale și dosarul de proxenetism în care figurează fiul său.

Tot din Ziarul de Gardă, aflați informații din culisele unui dosar deschis pentru neglijență în serviciu pe numele primarului din Basarabeasca. Același ziar reține promisiunile deputaților care declară că nu vor susține în niciun caz proiectul de lege privind votul uninominal.

Portalul Mold-street scrie de ce a fost reținut Grigore Gacikevici, fostul șef al Băncii de Economii. De data aceasta el a fost reținut într-un nou dosar privind fraudele de la BEM, bănuit de acordarea unui credit de 1.7 milioane de euro unui agent economic. Grigore Gacikevici, alături de alte persoane din fosta administrație a BEM de până în 2013, au ajuns pe banca acuzaților, după ce procurorii au stabilit că aceștia au cauzat prejudicii în proporții deosebit de mari instituției financiare. Grigore Gacikevici, a fost președinte al Băncii de Economii în anii 2004-2012. În februarie 2013 a fost pus sub învinuire pentru încălcarea regulilor de creditare. Era în toi scandalul legat de pierderile de peste 310 milioane de lei și creditele neperformante de circa 1,3 miliarde de lei, descoperite la Banca de Economii (BEM). În mai 2015 a fost reținut după ce CNA a constatat că de pe conturile Băncii de Economii au dispărut circa 400 milioane de lei. Banii au fost acordați cu titlu de credite unor companii care fie au falimentat, fie că nu au cu ce plăti.

Întreaga afacere privind spălarea celor 22 de miliarde de dolari prin R. Moldova „a fost concepută și controlată de FSB, susține ziaristul Petru Bogatu, citat de Ziarul Național. După ce fostul premier Ion Sturza a declarat că autorii spălătoriei ruse prin Republica Moldova sunt antreprenorii ruși Serghei Maghin și Aleksandr Grigoriev, iar executantul și organizatorul schemei în R. Moldova a fost Veaceslav Platon, care a avut protecție politică oferită de conducerea alianței de guvernare, Petru Bogatu îl contrazice și afirmă că, de fapt, Platon și alții au fost niște „simpli executanți”, iar operațiunea a fost concepută și controlată de serviciile speciale rusești, FSB.

Ziarul Național mai informează că profesorii din R. Moldova ies la proteste: Dacă revendicările nu vor fi auzite, la începutul lunii aprilie vor organiza un marș de amploare. Ei cer majorarea salariilor.

Portalul Moldnova face o „listă a ratărilor lui Dodon: de la retragerea cetățeniei lui Băsescu la împrietenirea cu Transnistria”. Publicația amintește în context și de Legea miliardului. Igor Dodon a declarat în repetate rânduri că se va opune transformării în datorie publică a pierderilor din băncile cuprinse în scandalul miliardului, dar Parlamentul a respins inițiativele președintelui de anulare a ”legii miliardului”. Acesta a mai promis încă din campania electorală o rezolvare rapidă a conflictului transnistrean prin federalizarea Republicii Moldova. Însă proiectul său a fost respins abrupt de noul lider transnistrean, mai amintește publicația.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău