SpaceX a lansat în spațiu o altă tranșă de sateliți din proiectul Starlink

  • 04 Iunie 2020 11:56
SpaceX a lansat în spațiu o altă tranșă de sateliți din proiectul Starlink

După primul zbor spațial cu echipaj uman operat de o companie privată spre Stația Spațială Internațională (ISS) și lansat de pe teritoriul american, compania aerospațială SpaceX a lansat o altă tranșă de sateliți din proiectul său Starlink, prin care încearcă să furnizeze internet de înaltă viteză la nivel global, relatează EFE.

Potrivit g4media.ro, compania a amânat lansarea de la Cape Canaveral (Florida) datorită misiunii Demo-2 prin care, la 30 mai, a reușit să trimită cu succes în spațiu doi astronauți americani de pe teritoriul Statelor Unite, după nouă ani de la suspendarea zborurilor navetelor spațiale ale NASA.

Racheta reutilizabilă Falcon 9 a fost lansată miercuri la ora locală 21:25 (01:25 GTM joi) și, 15 minute mai târziu, a eliberat sateliții în spațiu.

Aceștia vor urca ușor, prin mijloace proprii de propulsie, timp de până la patru luni, până vor atinge orbita lor operațională, aflată la altitudinea de 550 kilometri.

Marea noutate a acestei noi tranșe de sateliți trimiși în spațiu este faptul că unul dintre ei este dotat cu un vizor pentru a bloca refracția luminii solare.

Dacă noul design funcționează așa cum speră specialiștii, se preconizează ca pe viitor toate unitățile de pe orbită să fie dotate cu un astfel de dispozitiv pentru a contracara reclamațiile cercetătorilor și astronomilor, care s-au plâns de faptul că sateliții prea strălucitori le îngreunează activitatea.

Acesta este motivul pentru care SpaceX va încerca să producă sateliți invizibili pentru ochiul uman schimbând modul în care aceștia zboară pe orbita operațională și modificând unghiul sub care ei refractă lumină.

La zece minute după lansare, racheta purtătoare a aterizat în siguranță pe o platformă plutitoare din Oceanul Atlantic pentru a fi reutilizată ulterior. Aceasta a fost cea de-a 15-a recuperare reușită a unei rachete din gama Falcon 9.

Viitoarea rețea de sateliți Starlink va face posibil un acces la internet mai economic și de înaltă viteză, destinat în special persoanelor aflate în locuri izolate sau lipsite de un furnizor de servicii online.

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău