Soții ar putea primi pensia integrală a partenerului de viață în cazul decesului în termen de 5 ani de la pensionare
-
13 Iulie 2019 16:18
În cazul decesului soțului/soției, care a obținut dreptul la pensie pentru limită de vârstă, într-un termen mai mic de cinci ani de la data obținerii acestui drept, soțul/soția rămași în viață vor putea ridica pensia acestuia integral, până la atingerea termenului de cinci ani de la deces.
Pensia de urmaș va putea fi ridicată împreună cu propria pensie, precizează BizLaw.md
O astfel de propunere se regăsește într-un proiect de modificare a Legii privind sistemul public de pensii.
Perioada în care pensia soțului/soției decedate va putea fi ridicată va fi calculată după formula T = 5 - p.
T - perioada pentru care urmașii vor beneficia de dreptul la pensie
p - perioada în care asiguratul a beneficiat de dreptul la pensia pentru limita de vârstă
Astfel, dacă asiguratul va deceda mai devreme de cinci ani de la data realizării dreptului la pensie, pensia pe care o primea va fi achitată urmașilor săi (copiilor până la 18 ani sau soțului/soției) pe un termen care, în cumul cu perioada care s-a scurs de la data pensionării, constituie cinci ani.
De exemplu, dacă asiguratul a decedat la doi ani de la data pensionării, urmașii săi vor ridica pensia integrală a acestuia încă trei ani.
Autorii inițiativei menționează că statul trebuie să asigure un minim de cinci ani de primire a pensiei de către urmași, în cazul decesului timpuriu al asiguratului. Totodată, proiectul este promovat ca răspuns la majorarea vârstei de pensionare.
Totodată, proiectul prevede introducerea așa-numitei pensii personale, care prevede acordarea unui adaos de 15% la pensia de bază. De adaos vor putea beneficia persoanele cu un stagiu de muncă de peste 45 de ani și se va determina din cuantumul pensiei medii pe țară pentru anul precedent. Pentru fiecare alți doi ani de cotizare la cei 45, persoana ar putea primi un adaos de încă 2%.
Categoriile de persoane care vor putea benefica de pensia personală sunt persoanele pensionate de la 1 ianuarie 2017, beneficiarii pensiei pentru limită de vârstă, pensii pentru vechime în muncă și pensii pentru angajați din domeniul culturii, deoarece aceștia ridică cele mai mici sume.
Se mai propune ca de acest supliment să nu beneficieze judecătorii, procurorii și alte categorii de persoane care beneficiază de pensii speciale.
Proiectul mai prevede dreptul la indexarea pensiei de două ori pe an (1 aprilie și 1 octombrie) cu aplicarea coeficientul de majorare de 15%. Totodată, se propune aplicare unui coeficient de 20% din cuantumul pensiei calculate dacă acesta este mai mic decât minimul existenței pentru pensionari, calculat pentru anul precedent.
O altă propunerea stabilește că mărimea pensiei pentru dizabilitate nu va fi mai mică decât cuantumul minimului de existență pentru anul precedent.