Soția unuia dintre profesorii expulzați: „Există fapte care ar demonstra că unul din cei aflați în închisoare ar fi fost torturat”
-
18 Septembrie 2018 11:42
Mai mulți părinți ai elevilor care studiază la liceul „Orizont”, un profesor din cadrul instituției și soția directorului filialei liceului de la Ceadîr-Lunga, care a fost expulzat, Galina Tüfekçi, au venit, astăzi, într-o conferință de presă, pentru a prezenta o petiție adresată autorităților de la Chișinău și pentru a atrage atenția asupra cazului expulzării cetățenilor turci din R. Moldova.
Părinții au atras atenția asupra faptului că în cadrul liceului au loc studii de calitate și au declarat că profesorii din cadrul liceului „Orizont” au fost expulzați ilegal din R. Moldova, deoarece erau în așteptarea deciziilor administrative privind solicitarea de azil și nu a existat un proces juridic care să demonstreze că aceștia ar avea legături cu anumite grupări teroriste, cum afirmă autoritățile.
Vitalie Marinuța, fostul ministru al Apărării, a cărui copii au studiat în cadrul instituției, a adresat mai multe întrebări conducerii R. Moldova în legătură cu legitimitatea acestor acțiuni în contextul în care aceasta susține că cetățenii turci respectivi ar fi atentat la securitatea statului. „Dacă ei prezintă un pericol pentru securitatea națională, de ce nu au fost reținuți, interogați ca să aflăm mai multe detalii. Se vede că în această reținere, fărădelege minciuna stă în capul mesei și R.Moldova nu mai este un stat nedemocratic. Doar Kosovo și Mongolia au expulzat cetățeni turci”, a afirmat Vitalie Marinuța.
La rândul său, profesorul, Bilbil Bequiri vine din Albania și a adus exemplul țării sale când președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan a cerut Albaniei să fie răpiți cetățeni turci, însă țara sa a refuzat după ce s-au revoltat oamenii, calificând aceste acțiuni drept ilegale.
În același timp, Galina Tufekci a afirmat că acest caz are legătură cu faptul că liceele sunt deschise la inițiativa clericului Fethullah Gulen, care este un pacifist și care a creat numai instituții unde se fac studii de calitate. Ea a menționat că angajații de origine turcă din cadrul instituției trăiesc cu frică și că se gândesc că ar putea să plece din R. Moldova. De asemenea, profesoara a oferit detalii despre soțul său ceilalți cetățeni turci expulzați, menționând că se află în închisori diferite și că doar soțul său nu a putut avea întrevederi, deoarece nu a avut un avocat. Soția directorului filialei liceului de la Ceadîr-Lunga a menționat că scrisoarea în care acesta a fost anunțat că este declarat indezirabil a ajuns după mai multe zile de la expulzare, deși era datată cu o zi anterior operațiunii SIS. Galina Tufekci a mai spus că soția unuia dintre cetățenii turci, expulzați din R. Moldova și care se află în închisoare, i-a spus că soțul ei a venit la întrevedere cu brațul fracturat. „Nu pot să spun multe, dar într-un caz există fapte. Fără dovezi, nu pot spune că a fost torturat sau nu”, a declarat Galina Tufekci.
La finalul conferinței, profesoara din cadrul liceului a citit o petiție prin care cer autorităților de la Chișinău să prezinte informații clare cu privire la expulzarea cetățenilor turci, precum și dovezi referitor la presupusa legătură a acestora cu o grupare teroristă, să fie acordată consiliere psihologică membrilor famiilor care au rămas în R. Moldova, fiindcă sunt copii care nu și-au revenit până astăzi și să fie pedepsite persoanele care ar fi încălcat legea. De asemenea, părinții și profesorii au solicitat să le fie acordat azil politic și statutul de refugiat politic angajaților care-și continuă activitatea în cadrului Liceului „Orizont”.
Amintim că șapte cetățeni turci au fost expulzați, la 6 septembrie, din R. Moldova în urma unei operațiuni ai Serviciului de Informații și Securitate, anunțând că aceștia ar avea legături cu o grupare islamistă.