Soroca va găzdui un festival medieval organizat în cadrul proiectului „Ștefan cel Mare – istorie comună, patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”
-
14 Decembrie 2023 08:49
Consiliul raional Soroca va organiza sâmbătă și duminică, 16 și 17 decembrie, Festivalul Cultural Medieval „Soroca Porți Deschise”. Evenimentul se va desfășura în cadrul Proiectului „Ștefan cel Mare – istorie comună, patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”, implementat de Consiliul raional Soroca, în parteneriat cu Consiliul județean Vaslui și Muzeul județean “Ștefan cel Mare” Vaslui, informează MOLDPRES.
Potrivit organizatorilor, manifestarea are drept scop de a promova tradițiile vestimentare, meșteșugurile tradiționale, dansul, muzica și teatrul medieval, precum și echipamentul de luptă și emblemele medievale moldovenești din perioada epocii lui Ștefan cel Mare, sprijinind educația pentru valorificarea culturii și civilizației medievale. Evenimentul se desfășura la Consiliul raional Soroca, Cetatea Soroca și la Muzeul Soroca.
Astfel, timp de două zile, publicul va avea ocazia să intre în atmosfera de sărbătoare medievală așa cum erau ele în epoca lui Ștefan cel Mare și să participe activ la diverse activități culturale care reprezintă scene de teatru medieval, spectacole de muzică și dans medieval, reconstituiri de lupte medievale, ateliere meșteșugărești medievale, produse culturale și embleme personalizate, specifice epocii lui Ștefan cel Mare, inclusiv steaguri medievale de luptă și steme ale Țării Moldovei, pentru a promova patrimoniul cultural-istoric de pe ambele maluri ale Prutului.
Programul Festivalului Medieval de la Soroca va include Parada costumelor medievale de epocă, reconstituiri de lupte medievale, concursuri de tragere cu arcul, un maraton de activități medievale cu premii, master class-uri, proiecție de film istoric, un concurs de desen cu tematică medievală, dar și un program artistic al ansamblurilor folclorice raionale. Prin programul acestui festival, organizatorii își propun cultivarea spiritului patriotic și a identității naționale, glorificând obârșia comună a moldovenilor de pe ambele maluri ale Prutului.