Șor dispune la Moscova de sume enorme pentru destabilizare. Republica Moldova cu greu face față (Revista presei)

  • 21 Iunie 09:57
Șor dispune la Moscova de sume enorme pentru destabilizare. Republica Moldova cu greu face față (Revista presei)

Sistemul PATRIOT donat de România Forțelor Armate ale Ucrainei va proteja și Republica Moldova, titrează Ziarul Național. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit României și președintelui Klaus Iohannis, după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis joi, 20 iunie, să doneze un sistem PATRIOT către Forțele Armate ale Ucrainei.

Mai important este că acest pas întărește securitatea nu numai în Ucraina, ci în întreaga noastră regiune și în Europa. Punând capăt terorii rusești acum, Ucraina previne o potențială agresiune împotriva Republicii Moldova, României, statelor baltice și tuturor vecinilor noștri. Este esențial ca Ucraina să aibă acum instrumentele necesare pentru a învinge teroarea rusă, astfel încât nimeni altcineva să nu se mai confrunte în viitor cu acțiunile agresive ale Rusiei la o scară mai largă”, este mesajul publicat de Volodimir Zelenski.

SUA va oferi un sprijin de neclintit pentru Republica Moldova și Ucraina, înaintea lansării negocierilor de aderare la UE, transmite TVR Moldova. Republica Moldova se confruntă cu o serie de provocări în apropierea alegerilor prezidențiale, proces democratic pe care Statele Unite ale Americii sunt angajate să îl susțină. Declarația a fost făcută de Ambasadorul Michael Carpenter, director pentru Europa în cadrul Consiliului Național de Securitate al SUA.

Este foarte evident că, în ultimele câteva luni, au existat eforturi externe de a influența alegerile și dovezi ale diferitelor operațiuni, inclusiv operațiuni de informare, poate chiar cibernetice, și alte operațiuni pentru a încerca să influențeze percepțiile online în apropierea acestor alegeri”, a spus oficialul.

De asemenea, el nu exclude și „alte forme de manipulare, cum ar fi încercările de operațiuni cu bani negri”. Directorul pentru Europa în cadrul Consiliului Național de Securitate al SUA a dat asigurări clare că Washingtonul va susține ferm Republica Moldova, în special, în contextul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional privind integrarea europeană.

Șor dispune la Moscova de sume enorme pentru destabilizare, cărora Republica Moldova cu greu le face față. Lucru acesta nu se va opri, atenționează istoricul și politologul Octavian Țîcu, la TVR Moldova.

Șor stă în Moscova, a cerut azil politic acolo, și-a creat guvern în exil, dispune de sume enorme pentru destabilizare cărora Republica Moldova cu greu le face față”, a declarat istoricul Octavian Țîcu la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Dincolo de destabilizare și dezinformare împotriva cărora s-au creat instrumente, sunt partidele putiniste, care destabilizează, sunt partidele deghizate, ca socialiștii”, a spus Octavian Țîcu.

Este nevoie de decizii de instanță, de fond. Judecătorii trebuie să aibă o doză de curaj. Tocmai aceste instanțe de fond sunt într-un profund proces de reformare, iar judecătorii și procurorii au frică de a emite decizii”, a spus Octavian Țîcu.

De ce lipsește Plahotniuc de pe lista Interpol? Ar putea Republica Moldova să-l condamne cu adevărat? ZdG a obținut câteva răspunsuri.

Directorul Centrului de crime financiare și anticorupție din cadrul Interpol, Isaac Oginni, a confirmat că zilele trecute a fost blocată cu succes o încercare de a șterge date din sistemul Interpol care se refereau la persoane din Republica Moldova. Pe acest caz investigația este în curs și rezultatele vor fi făcute cunoscute mai târziu. Ziarul de Gardă a întrebat-o pe șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin dacă în cazul fericit al extrădării politicienilor fugari către Republica Moldova, ar fi sau nu sistemul moldovenesc capabil să-i pedepsească conform legii, sau îi va scăpa din nou în străinătate, nepedepsiți. Ea a explicat în felul următor:

Nimeni nu poate fi pedepsit penal, decât în baza unei anchete a procurorilor și a unei decizii a judecătorilor. Da, cred că avem procurori și judecători care vor instrumenta profesionist dosarele și vor finaliza aceste cazuri prin condamnarea celor vinovați.”

Fiind întrebată de ce doar Ilan Șor este în bazele de căutare internațională ale Interpol, nu și Plahotniuc, Platon și alte persoane anchetate în cazuri penale privind fraudele bancare și uzurparea puterii, Veronica Dragalin a declarat pentru ZdG că „Lucrăm în continuare la aceste subiecte”.

Anatol Țăranu: Republica Moldova este un stat asistat, am ajunge mai rapid în UE prin Unirea cu România, titrează Deschide.md.

Moldovenii ar deveni mai rapid parte a Uniunii Europene prin unirea cu România, dar acest deziderat nu poate fi îndeplinit, deocamdată, din motiv că starea identitară a societății este una precară. Declarația a fost făcută de comentatorul politic Anatol Țăranu în cadrul emisiunii „Dialog Deschis”.

Toți românii din Republica Moldova sunt europeniști convinși. Și invers, în zona moldovenistă există suficienți oameni care nu sunt europeniști, fiind o zonă benefică pentru propagarea ideilor antieuropene. Și atunci trebuie să faci tot posibilul ca zona identitară a românismului să fie cât mai mare. Împreună cu această zonă identitară românească va crește și zona europenistă. Din păcate, actuala guvernare a ignorat politicile identitare bine puse la punct. Din această cauză, nu există garanție că cursul european este ireversibil”, a atenționat Anatol Țăranu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:5,14 m/s
Sun
18
Mon
17
Tue
16
Wed
16
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău