SONDAJ | Vaccinurile anti-Covid dau speranța revenirii în birouri, dar angajații nu mai vor să se întoarcă

  • 20 Decembrie 2020 19:34
SONDAJ | Vaccinurile anti-Covid dau speranța revenirii în birouri, dar angajații nu mai vor să se întoarcă

Angajatorii abia așteaptă vaccinul anti-Covid ca să-și aducă înapoi în birouri angajații care au lucrat luni de zile de acasă. Ultimele studii și sondaje par să spulbere însă acest optimism: cei mai mulți dintre angajai nu mai doresc să revină la condițiile de muncă de dinainte de pandemie, notează Digi24.ro.

Mai mult de jumătate dintre angajații americani care lucrează în prezent de acasă spun că ar dori să-și păstreze posibilitatea de a lucra de acasă, potrivit unui sondaj realizat de Pew Research Center, citat de Bloomberg.

O treime dintre cei chestionați au spus că vor să aibă posibilitatea ca măcar uneori să aibă opțiunea de a lucra la distanță. Doar 11% au spus că „rareori sau niciodată” nu vor să lucreze de acasă, potrivit sondajului realizat de Pew.

În timp ce aproape două treimi dintre angajații care dețin o diplomă de licență sau mai mult au spus că pot munci de la distanță, doar 23% dintre cei fără acest nivel de studii pot face asta.

Majoritatea angajaților cu vârste de peste 50 de ani au spus că le-a fost ușor să finalizeze proiectele la timp și să rămână motivați lucrând de acasă.

Concluzii similare rezultă și dintr-un sondaj realizat de cercetătorii de la Universitatea din Chicago. Angajații au apreciat că lucrul de acasă le permite să facă economii de 8% din salariu. Studiul publicat în decembrie a arătat, totodată, că munca la distanță în urma pandemiei ar putea crește productivitatea cu până la 2,4%.

Realizat pe un eșantion de 15.000 de americani, sondajul relevă că pentru aceștia, experiența lucrului de acasă a fost mai bună decât se așteptau, iar rezultatele au fost pozitive atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.

Principalele temeri legate de întoarcerea la muncă în birouri

Îngrijorările legate de potențiala îmbolnăvire s-au clasat pe primul loc în sondajele de opinie făcute publice la sfârșit de 2020.

70% dintre respondenții la sondaj și-au exprimat reticența de a reveni la birou, chiar dacă un vaccin pentru Covid-19 va deveni disponibil pe scară largă, invocând ca temeri: călătoria cu metroul, lifturile aglomerate și mesele luate în interior.

„Această teamă privind apropiere de ceilalți va duce probabil la distanțare socială la locul de muncă și va susține cererea de a lucra de acasă în următorii ani”, au conchis autorii studiilor.

Totodată, aproape o treime din respondenții la sondajul Pew au declarat că se vor simți „foarte inconfortabil” întorcându-se la locul de muncă și 58% și-au exprimat îngrijorarea cu privire la expunerea la Covid-19. 

Teama de îmbolnăvire se manifestă mai mult în rândul femeilor decât al bărbaților și, respectiv, mai mult în rândul angajaților de culoare și hispanici. De altfel, aceștia din urmă au un risc de 2,8 ori mai mare de a face forme grave de boală sau de a deceda, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, din cauza muncilor desfășurate în prima linie, cum ar fi comerțul cu amănuntul și din cauza accesului redus la îngrijiri medicale.

Nu toate au fost roz pentru angajații care au rămas acasă

Angajații sub 50 de ani - în special cei cu copii - au spus că le este mai dificil să  rămână motivați și să își îndeplinească sarcinile. 

Aproape un sfert dintre toți angajații chestionați au declarat că sunt mai puțin mulțumiți de slujbele lor. 

30% dintre ei au afirmat că se simt mai puțin conectați la colegii lor de muncă și aproximativ unul din cinci a spus că a pierdut oportunitățile de avansare.

Primele semne privind reticența întoarcerii la birou s-au simțit din toamnă

Un studiu realizat în luna octombrie în 18 țări, pe un eșantion de peste 8.000 de angajați din întreprinderi mici și mijlocii a arătat că aproximativ 75% dintre ei nu vor vrea să mai lucreze în aceleași condiții în care o făceau înainte de pandemie. 

Cei mai mulți, 39%, spuneau că și-ar dori să nu mai aibă un program de muncă standard, de la 9.00 la 17.00, iar ații că și-ar dori să nu fie nevoiți să meargă la același birou în fiecare zi.

32% spuneau chiar că ar vrea ca săptămâna de lucru să nu mai cuprindă cinci zile. 

Multe dintre aceste dorințe erau legate de efectele secundare pozitive pe care le-au resimțit mulți angajați, datorită schimbărilor provocate de pandemie. Principalul câștig a fost considerat timpul petrecut cu familia. Aproape 50% dintre cei chestionați s-au bucurat că au putut să stea mai mult cu cei dragi.

Un alt avantaj identificat a fost posibilitatea de a economisi bani.

Guvernele iau în calcul modificări majore privind munca în 2021

La începutul lunii decembrie, vicepremierul spaniol Pablo Iglesias anunța că analizează o posibilă scurtare a programului de lucru, precum și o reducere a săptămânii de lucru la patru zile.

Declarația lui Pablo Iglesias venea la câteva zile după ce gigantul de bunuri de larg consum Unilever anunțase că va testa o săptămână de lucru de patru zile în Noua Zeelandă pentru a spori bunăstarea lucrătorilor și a crește productivitatea.

Ideea unei săptămâni de lucru mai scurte există de ani de zile în întreaga lume, dar a fost luată în considerare mult mai serios în contextul economic din acest an.  

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-2,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău