Sondaj: Popularitatea lui Putin scade în urma ofensivei ucrainene în provincia Kursk

  • 06 Septembrie 17:57
Sondaj: Popularitatea lui Putin scade în urma ofensivei ucrainene în provincia Kursk

Popularitatea președintelui rus Vladimir Putin este în scădere, la o lună după ce Ucraina a lansat o ofensivă surpriză în provincia rusă de graniță Kursk, relevă un sondaj publicat vineri de Centrul pentru Studiul Opiniei Publice (Vtsiom), preluat de agenția EFE.

Acest sondaj recent, efectuat între 26 august și 1 septembrie, arată că 75,5% dintre ruși au încredere în liderul de la Kremlin, față de 81,5% la sfârșitul lunii iulie, transmite Agerpres.
Aproape 20% dintre cei chestionați au spus că nu au încredere în președinte, iar restul au preferat să nu răspundă.

Președintele Putin se bucura de o încredere de peste 80% înainte ca trupele ucrainene să atace direct teritoriul rus, luând prin surprindere armata rusă care era slab desfășurată în provincia Kursk. De asemenea, 72% dintre cei chestionați aprobă modul în care șeful statului administrează țara, o scădere de 6,4 procente față de sfârșitul lunii iulie.

Incapacitatea armatei ruse de a apăra teritoriul național pare astfel să fi subminat încrederea populației ruse în liderul de la Kremlin, deși în acest timp trupele ruse au continuat să înainteze pe frontul din estul Ucrainei.

În urma ofensivei lansate pe 6 august, armata ucraineană a înaintat câteva zeci de kilometri în interiorul Rusiei. Armata rusă a trimis întăriri și a stabilizat acest nou front, unde în ultima vreme nu s-au mai înregistrat evoluții semnificative. Armata ucraineană nu pare să mai fi reușit acolo progrese suplimentare, dar nici armata rusă nu a reușit să recâștige din teritoriul rus căzut sub control ucrainean.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că armata sa controlează circa 100 de așezări în provincia rusă Kursk și că prin această ofensivă a forțat Rusia să mute zeci de mii de soldați de pe frontul din estul Ucrainei. De partea sa, Putin estimează că prin angajarea în această ofensivă a unora dintre cele mai bine instruite și bine echipate unități, Kievul și-a slăbit forțele de pe frontul ucrainean, ceea ce a a permis Rusiei să obțină noi progrese în estul Ucrainei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Tue
19
Wed
17
Thu
18
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău