SONDAJ | Partidele care ar ajunge în Parlament în cazul alegerilor anticipate
-
17 Decembrie 2019 12:51
În cazul unor alegeri parlamentare, patru partide ar accede în viitorul legislativ, dar niciunul nu ar avea o majoritate, potrivit ultimului sondaj realizat de compania sociologică IMAS și făcut public astăzi. Acesta mai relevă că părerile oamenilor sunt împărțite în privința ultimelor evoluții politice, între care și demiterea Guvernului Sandu, și rămân divizate și în privința vectorului extern. Cu detalii, Cornel Ciobanu.
Partidul Socialiștilor rămâne în topul preferințelor cetățenilor, cu 32% din voturile respondenților, având un rezultat similar cu cel obținut la alegerile parlamentare din luna februarie.
PAS și PPDA au scăzut puțin în sondaje și ar obține împreună aproximativ 24%, dar o scădere mai mare înregistrează Partidul Democrat – 11% - de peste două ori mai puțin față de cât a obținut la alegerile parlamentare din februarie a.c.
Partidul Comuniștilor a crescut ușor și a ajuns la cota pragului electoral de 5%, în timp ce Partidul ȘOR nu ar accede în viitorul Parlament, potrivit rezultatelor sondajului.
Chiar dacă cifrele nu diferă mult de ultimele sondaje, se atestă o creștere a intenției de vot în PAS, în defavoarea Platformei Demnitate și Adevăr, dar și anumite mișcări pe segmentul politic de centru-stânga, a menționat directorul IMAS, Doru Petruți.
Potrivit sondajului, părerile cetățenilor sunt divizate în privința oportunității demiterii Guvernului condus de Maia Sandu – 36% apreciază decizia, iar 35 la sută au criticat-o. Totuși, mai mulți respondenți sunt de părere că Maia Sandu a greșit, asumându-și răspunderea pe controversatul proiect de lege privind modificarea procedurii de alegere a procurorului general.
Aproape o treime din respondenți consideră că actuala coaliție informală PSRM-PDM ar trebui să continue să conducă în Republica Moldova și aproape același număr de cetățeni optează pentru alegeri parlamentare anticipate.
Sondajul mai relevă că 58% din cetățeni ar opta pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar 50 la sută la Uniunea Eurasiatică. Numărul adepților unirii cu România a crescut ușor, ajungând la 34%, precizează cercetarea sociologică.
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1090 de persoane, în perioada 2-14 decembrie, și are o marjă de eroare de 3%.