Sondaj | Numai un sfert dintre catalani doresc continuarea procesului de separare de Spania

  • 27 Noiembrie 2017 13:34
Sondaj | Numai un sfert dintre catalani doresc continuarea procesului de separare de Spania

Doar un sfert dintre catalani vor continuarea procesului de independență față de Spania, înaintea alegerilor regionale din 21 decembrie, potrivit unui sondaj publicat luni de ziarul El Pais, scrie Agerpres.

Referendumul privind independența Cataloniei de la 1 octombrie, declarat ilegal de către Madrid, a dus la cea mai gravă criză politică din ultimele decenii în Spania. Situația s-a mai calmat după ce destituirea liderilor separatiști catalani de către guvernul Spaniei a provocat puțină rezistență. Dar incertitudinea ar putea reveni dacă tabăra proindependență va câștiga scrutinul din 21 decembrie.

Doar 24% dintre cei chestionați de Metroscopia au declarat că și-ar dori continuarea procesului de independență după aceste alegeri, în timp ce 71% dintre cei intervievați au spus că ar prefera ca oamenii politici să ajungă la un acord care să pornească de la premisa că regiunea Catalonia rămâne parte a Spaniei.

Partidele proindependență ar putea însă pierde majoritatea absolută în parlamentul catalan la alegerile din decembrie, indică același sondaj.

Dar este dificil să fie trase concluzii clare în urma acestui sondaj, cu o marjă de eroare de 2,4 procente, care arată că, practic, sprijinul este distribuit în mod egal între cele două tabere.

Sondajul a fost realizat telefonic pe un eșantion de 1.800 de catalani între 20 noiembrie și 22 noiembrie.

Faptul de a nu obține o majoritate în parlamentul regional ar constitui o lovitură dură pentru separatiștii catalani, care consideră scrutinul drept un fel de plebiscit după decizia Madridului de a pune sub tutelă regiunea luna trecută.

Referendumul din octombrie a fost câștigat de tabăra proindependență, dar participarea a fost de numai 43% pentru că mulți care se opuneau separării nu au votat.

Se așteaptă ca partidele separatiste catalane să câștige 46% din voturi, în scădere ușoară, față de 47,7 %, cât obținuseră la alegerile din 2015. Partidele unioniste în ansamblul lor ar obține la rândul lor 46% din voturi, în comparație cu 40% la alegerile trecute, potrivit sondajului Metroscopia.

Rata de participare la scrutinul din 21 decembrie, cel mai important din istoria regiunii, așa cum a declarat sâmbătă liderul catalan Carles Puigdemont, este de așteptat să atingă un record de 80%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău