Sondaj IRI: Câte procente ar acumula partidele de la guvernare

  • 21 Aprilie 2016 19:08
Sondaj IRI: Câte procente ar acumula partidele de la guvernare

Dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, 6 partide ar accede în Legislativ, potrivit unui sondaj realizat la comanda IRI (International Republican Institute).

Formațiunea Partidul Nostru ar acumula 21% din voturi, Partidul Socialiștilor ar lua 20 la sută, în timp ce Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate sunt creditate cu câte 12 la sută. În Parlament ar mai putea intra, la limită, Partidul Democrat și Partidul Comuniștilor cu câte 6 la sută dintre opțiuni. Sub pragul electoral rămân PPEM (4%), PLDM (2%) și PL (2%).

Cea mai mare încredere în politicieni, respondenții au exprimat-o față de  RenatoUsatîi, Igor Dodon, Maia Sandu și Andrei Năstase, iar în Chișinău prima în top este Maia Sandu, urmată de Igor Dodon, Andrei Năstase și Renato Usatîi.

La alegerile prezidențiale directe, primul în top este RenatoUsatîi – 20 la sută, Igor Dodon – 18 la sută, Andrei Năstase – 12 la sută și Maia Sandu – 10 la sută. În Chișinău cele mai multe voturi ar fi acumulate de Andrei Năstase, urmat cu șanse egale de Maia Sandu și Igor Dodon.

78 la sută dintre respondenți consideră că RM este guvernată nu în interesul populației, dar al unor grupuri, iar 55 la sută se declară puternic împotriva actualei coaliții majoritare formată din PD, PL, și transfugii din PLDM și PCRM, iar  43 la sută nu sunt de acord cu Guvernul Filip.Totodată, 70 la sută dintre respondenți s-au pronunțat pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Sondajul a fost realizat în perioada 11-25 martie 2016, pe un eșantion de 1500 de respondenți, cu o marjă de eroare de 2,8 la sută.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău