SONDAJ IMAS | Marea majoritate a populației consideră că autoritățile nu fac față pandemiei COVID-19, dar doar 21% declară că s-ar vaccina cât de curând posibil
-
29 Martie 2021 13:10
Trei partide ar accede în viitorul Legislativ, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, potrivit unui sondaj realizat de Compania IMAS și făcut public astăzi. În altă ordine de idei, studiul relevă că aproape jumătate din populația Republicii Moldova s-ar opune vaccinării și nu are încredere în niciun vaccin anti-Covid.
Partidul Acțiune și Solidaritate ar acumula cele mai multe voturi - aproape 35%, urmat de PSRM care ar acumula mai puțin de 27% și Partidul Șor - cu aproape 6 la sută. PAS este însă în ușoară scădere față de sfârșitul anului trecut, dar chiar și așa, ar acumula mai multe voturi decât celelalte două partide împreună, potrivit sondajului.
Președinta Maia Sandu este cel mai apreciat politician, urmată de liderul PSRM, Igor Dodon și de primarul de Chișinău, Ion Ceban.
Ceva mai mult de 40% din cei intervievați consideră oportună votarea unui Guvern de către actualul Parlament, 36% se pronunță pentru anticipate, iar 14% ca să rămână actualul Guvern aflat în demisie.
Peste 85% din cei intervievați au remarcat criza provocată de pandemia de COVID, iar marea majoritate a populației consideră că autoritățile nu fac față situației, a menționat directorul companiei, sociologul Doru Petruți.
Studiul mai arată că marea majoritate a populației - 76%, consideră că noul Coronavirus este periculos sau foarte periculos. Cu toate acestea 43% din cei intervievați declară că nu s-ar vaccina. Doar 21% declară că s-ar vaccina cât de curând posibil, iar o treime din respondenți sunt dispuși să mai aștepte.
42% din respondenți nu au încredere în niciun vaccin, 31% au încredere în vaccinul rusesc, 10% în cele occidentale, iar 9% - în toate vaccinurile.
În timp ce 44% din cei intervievați susțin introducerea unor măsuri mai drastice pentru combaterea pandemiei, 52% s-ar opune acestora
În domeniul relațiilor externe, 60% din cei intervievați ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar 50% ar vota pentru aderarea la Uniunea Eurasiatică. 36% din respondenți se declară adepți ai Unirii cu România.
Sondajul a fost realizat în perioada 9-23 martie pe un eșantion de 1115 persoane și are o marjă de eroare, potrivit organizatorilor, de 3%.