SONDAJ | CoE: "Pe lângă privațiunea de libertate există diverse metode de corectare"
-
21 Mai 2019 11:17
Rep. Moldova se numără printre țările cu o rată înaltă de aplicare a probațiunii, dar și de ispășire a pedepsei în penitenciare, alături de Republica Cehă, Rusia și Lituania, în timp ce Norvegia, Elveția, Finlanda, Islanda și Monaco arată date scăzute de probațiune, dar și de plasare a persoanelor în penitenciare, scrie IPN.
Despre aceasta vorbesc datele sondajului anual SPACE II al Consiliului Europei, dat publicității astăzi, 21 mai, de forul pan-european cu ocazia Conferinței conducătorilor de penitenciare și serviciilor de probațiune din țările Consiliului Europei, care se desfășoară în Ayia Napa (Cipru), transmite IPN cu referință la un comunicat CoE.
Totodată, documentul atestă că numărul europenilor aflați sub supravegherea serviciilor de probațiune, fiind supuși sancțiunilor și măsurilor comunitare (SMC): monitorizării electronice, serviciului în folosul comunității, arestului la domiciliu, tratamentelor, precum și numărul persoanelor care se află în semi-libertate sau eliberate condiționat este în creștere, în timp ce numărul persoanelor deținute în penitenciare scade.
Acesta este rezultatul solicitării constante a Consiliul Europei către statele membre de a utiliza sancțiuni alternative cât mai des posibil, deoarece acestea pot contribui efectiv la integrarea infractorilor în societate, pot îmbunătăți funcționarea închisorilor și pot preveni suprapopularea lor.
În 2017, Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei și-a actualizat recomandarea din 1992 privind normele europene de sancțiuni și măsuri comunitare, care sfătuiește statele să asigure utilizarea lor într-un mod proporțional și echitabil, ținând cont de infracțiunile și de profilul suspectului sau infractorului. Scopul este de a încuraja statele să utilizeze SMC ca alternativă închisorii și nu ca sancțiuni suplimentare, ceea ce se poate întâmpla dacă statele ar începe să le folosească pentru persoanele care nu ar fi, în mod normal, plasate în detenție. Numărul mare de factori de probă observat sugerează că această "extindere" a sistemului de justiție penală are deja loc în unele țări.
Studiul arată că măsurile non-privative de libertate au continuat să fie puțin utilizate ca alternativă la detenția preventivă: procentul mediu al persoanelor plasate sub supravegherea unui serviciu de probațiune înaintea procesului a fost de 3,3 la sută.