SONDAJ | Câte voturi ar acumula Igor Dodon și Maia Sandu la alegerile prezidențiale

  • 16 Ianuarie 2020 12:04
SONDAJ | Câte voturi ar acumula Igor Dodon și Maia Sandu la alegerile prezidențiale

Actualul președinte Igor Dodon și președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, s-ar putea confrunta în turul doi la alegerile prezidențiale din acest an, arată datele unui sondaj, realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor și făcut public astăzi.

Cercetarea sociologică mai arată că majoritatea cetățenilor sunt, sau cel puțin se consideră săraci și nu au încredere în direcția în care se îndreaptă lucrurile în Republica Moldova. 

Potrivit sondajului, dacă alegerile prezidențiale ar avea loc în viitorul apropiat, rezultatele ar fi aproximativ similare cu cele din primul tur de la scrutinul prezidențial din 2016. Pentru Igor Dodon și-au exprimat intenția de vot aproape 35% dintre participanții la sondaj, iar pentru Maia Sandu – 20 %. Cei doi sunt urmați de liderul Partidului Democrat Pavel Filip și de cel al Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.

Sondajul mai relevă că cei patru politicieni sunt și în topul încrederii cetățenilor.

Lipsa unor politicieni noi în topul intenției de vot poate scădea interesul pentru alegerile prezidențiale, potrivit președintelui Asociației Sociologilor și Demografilor, Victor Mocanu.

Și la partidele politice se atestă aceeași intenție de vot. PSRM ar acumula 32%, PAS – 21%, PDM – 7% și PPDA – aproape 5 la sută din opțiunile participanților la sondaj.

Sondajul mai denotă peste două treimi din populație consideră că direcția în care merge Republica Moldova este greșită, peste 60% sunt nemulțumiți de situația economică, aproximativ același număr de cetățeni trăiește la limita sărăciei, sau chiar nu dispun de venituri nici pentru strictul necesar. Una din problemele societății moldovenești este lipsa unei clase de mijloc, potrivit sociologului Andrei Dumbrăveanu.

Sondajul confirmă și rezultatele cercetărilor anterioare potrivit cărora societatea rămâne divizată și pe criteriul geopolitic, numărul adepții aderării la Uniunea Europeană și la Uniunea Eurasiatică împărțindu-se în mod egal.

Cercetarea sociologică a fost realizată în perioada 2-13 ianuarie pe un eșantion de 1189 de respondenți și are o marja de eroare de 3%.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău