Sondaj ANOFM: „COVID-19 a redus activitatea antrepenorilor moldoveni și cererea de forță de muncă”

  • 13 Ianuarie 2021 15:12
Sondaj ANOFM: „COVID-19 a redus activitatea antrepenorilor moldoveni și cererea de forță de muncă”

Pandemia Covid-19 a afectat piața muncii din Republica Moldova, comprimând activitatea antreprenorilor moldoveni și cererea de forță de muncă, transmite Moldpres.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a organizat o ședință on-line în care a prezentat datele preliminare ale sondajului „Prognoza pieței muncii și Barometrului profesiilor pentru 2021, inclusiv pe regiuni”.  Sondajul a fost realizat în urma chestionării unui eșantion de 2949 de angajatori din diverse ramuri ale economiei naționale, din care 74,3% din sectorul privat, 18,7% din sectorul public și 7% altă formă de proprietate, ponderea cea mai mare constituind angajatorii cu un număr mai mic de 50 angajați (cca 68%), potrivit sursei citate.

Potrivit răspunsurilor angajatorilor, pandemia Covid-19 a afectat piața muncii, comprimând cererea forței de muncă și activitatea angajatorilor. Reieșind din datele preliminare ale sondajului, numai 26% din numărul total de angajatori chestionați au planificat investiții în 2021.
 
Totodată, în următoarele 12 luni, numărul scriptic de angajați va crește ușor comparativ cu anul 2020, creând oportunități de angajare pentru programatori, medici, asistenți medicali, operatori vânzări, cusător, conducător auto, operator în telecomunicații, electrogazosudor, etc.  
 
Din rezultatele sondajului urmează a fi elaborat studiul Prognoza pieței muncii de scurtă durată conform Metodologiei aprobate, unde vor fi analizate inclusiv datele Biroului Național de Statistică și Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău