SONDAJ: Scor strâns între Dorin Chirtoacă și Zinaida Greceanâi

  • 22 Iunie 2015 14:09
SONDAJ: Scor strâns între Dorin Chirtoacă și Zinaida Greceanâi

Diferența între opțiunile de vot pentru candidatul PL la funcția de primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă și cel al PSRM, Zinaida Greceanâi, în cel de-al doilea tur de scrutin este una mică.

Potrivit ultimului sondaj de opinie realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor pentru turul doi al alegerilor locale, Dorin Chirtoacă ar obține  aproape 29 la sută din sufragii, în timp ce Zinaida Greceanîi - aproximativ 30 la sută. Datele sondajului mai arată că peste 22 la sută dintre cei chestionați, adică aproximativ o cincime, nu sunt încă hotărâți și nu știu cu cine vor vota la alegerile din 28 iunie, iar aproximativ 19 la sută dintre respondenți au declarat că nu se vor prezenta la urne. 

Noul primar al municipiul Chișinău va fi decis de votanți indeciși, care, potrivit ultimului sondaj de opinie realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, reprezintă mai mult de o cincime, din numărul total al respondenților. 

”Cu Zinaida Greceanâi vor  vota 29,9% , cu Dorin Chirtoacă 28,7% . Mai mult de o cincime au spus că nu sunt determinați. Dacă facem o redistribuire, din totalul celor deciși de 672 de respondenți sau de aproape 60 la sută dintre repsondenți, observăm că pentru Dorin Chirtoacă vor vota 49 la sută, pentru Zinaida Greceanâi, 51 la sută”, a declarat președintele Asociației Victor Mocanu.

Datele cercetării mai arată că jumătate dintre cei care au votat în primul tur al alegerilor locale cu Oazu Nantoi, în cel de-al doilea tur își vor da votul pentru Dorin Chirtoacă, în timp ce 4 la sută vor vota cu candidatul PSRM. Aproape 80 la sută dintre respondenți care l-au votat pe Ilian Cașu în primul tur vor vota cu Zinaida Greceanâi în 28 iunie. Cei mai mulți care au votat pentru Monica Babuc, Serafim Urechean sau Oleg Brega vor opta, pentru candidatul liberal , mai arată rezultatele sondajului. Locuitorii Muncipiului Chișinău au fost întrebați și despre problemele de importanță majoră asupra cărora ar trebui să se concentreze viitorul primar. 

”Ameliorarea calității vieții este pe primul loc, circa 19 la sută. Pe locul doi sunt problemele de mediu, ecologie. 16 la sută din populație cere lupta cu corupția. O altă problemă sesizată de respondenți este cooperarea proastă între primar, consiliul și puterea centrală”, a declarat sociologul și profesorul universitar, Andrei Dumbrăveanu.

Sondajul a fost realizat în perioada 16-20 iunie pe un eșantion de 1.147 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, din municipiul Chișinău și are o marjă de eroare de 2,8 la sută. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău