Sondaj: Populația din stânga Nistrului nu-și dorește reintegrarea cu Republica Moldova

  • 11 Iulie 2013 11:38
Sondaj: Populația din stânga Nistrului nu-și dorește reintegrarea cu Republica Moldova

Viziunile, așteptările și prioritățile populației de pe malul drept și cel stâng al Nistrului sunt în mare parte diferite, arată rezultatele unui barometru de opinie realizat de Compania Imas-Inc.

Potrivit acestuia, populația din stânga Nistrului nu-și dorește reintegrarea cu Republica Moldova, își vede viitorul în Uniunea Rusia-Belarus și este mult mai optimistă decât cea din dreapta Nistrului, care dorește integrarea în Uniunea Europeană, dar are puține speranțe că acest lucru se va întâmpla în curând.

Sondajul arată că peste 57% din populația din dreapta Nistrului dorește reintegrarea Republicii Modova, în timp ce doar 14% din locuitorii Transnistriei doresc ca urmașii lor să trăiască într-o țară unificată. 83% din populația din regiunea de est ar vota pentru aderarea la Uniunea Rusia-Belarus, în comparație cu 48% din cea din dreapta Nistrului.

Preferințele celor din dreapta Nistrului se îndreaptă spre Uniunea Europeană în proporție de 56%, în comparație cu 32% din stânga Nistrului. Totodată, doar mai puțin de o treime dintre moldovenii din dreapta Nistrului consideră că Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană în mai puțin de zece ani. Potrivit sondajului, populația din stânga Nistrului este mai mulțumită de felul în care trăiește și este mai optimistă în privința viitorului său.

Mentalitatea diferită este rezultatul propagandei și fricii la care este supusă populația din stânga Nistrului, a declarat postului nostru de radio analistul politic Oazu Nantoi.

Barometrul publicat astăzi mai arată și că raportul de forțe în parlament nu ar suferi schimbări esențiale în cazul unor alegeri anticipate. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, Partidul Comuniștilor ar acumula 43% din voturile celor care au exprimat o opțiune clară de vot, în timp ce partidele din Alianța pentru Integrare Europeană – 52%. Sondajul atestă o scădere a ratingului PCRM în comparație cu un studiu similar realizat în luna decembrie și o creștere ușoară a Partidului Democrat și a Partidului Liberal.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1105 persoane în dreapta Nistrului și 285 din regiunea transnsitreană la comanda portalului politik.md și are o marjă de eroare de 3 la sută.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău