SONDAJ: Judecătorii, procurorii și avocații consideră că nivelul corupției a SCĂZUT
-
25 Ianuarie 2016 19:06
Judecătorii, procurorii și avocații din Republica Moldova au fost întrebați în cadrul unui sondaj despre nivelul de corupție din sistemul de justiție și care este efectul reformelor inițiate în acest domeniu.
Printre cele mai corupte instituții menționate de respondenți se numără Procuratura Anticorupție și Curțile de Apel. Totodată, cei care sunt mai optimiști referitor la modul în care decurge reforma justiției sunt judecătorii, pe când avocații au exprimat opinii mai critice.
Peste 80 la sută dintre judecătorii intervievați au declarat că actul de justiție s-a îmbunătățit în comparație cu anul 2011, când au demarat reformele în sectorul justiției. Aceeași părere o au și aproape jumătate dintre procurori, pe când avocații sunt mai sceptici, peste 40 la sută nefiind de acord cu această opinie, după cum a menționat președintele Centrului de Resurse Juridice, care a comandat studiul, Vlad Gribincea.
„Această variație foarte mare în răspunsuri ar putea să fie interpretată, în opinia mea, prin exigențe diferite aplicate calității actului de justiție de către diferite profesii juridice. Avocații așteaptă mai mult de la calitatea actului de justiție, decât ar putea să aștepte judecătorii”, a declarat Vlad Gribincea.
Jumătate dintre judecători consideră că nivelul corupției este mai mic față de 2011, iar 20 la sută cred că acest fenomen nu există în sectorul justiției. Cei mai mulți procurori cred că nivelul corupției a rămas la fel, iar cei mai mulți avocați – că nivelul corupției a crescut. Din sondaj mai reiese că procurorii și avocații percep că în sistemul judecătoresc există un mai mare nivel al corupției decât admit judecătorii.
„Întrebarea este cât de mult ne putem baza pe aceste răspunsuri, încercând să înțelegem realitatea? Și pe de altă parte, dacă toți împreună afirmă că, în general, calitatea actului de justiție a crescut, avem o concluzie cât se poate de ciudată: nivelul de corupție rămâne același, în timp ce calitatea actului de justiție crește. Se pare că situația cu corupția este stabilă, cum era corupție, așa și este, nici mai rău, nici mai bine”, a constatat directorul programului de Drept al Fundației ”Soros-Moldova”, Victor Munteanu.
Fiind întrebați despre fiecare sector în parte, respondenții au indicat că printre cele mai corupte instituții din sistemul judecătoresc se numără Curțile de Apel, din cadrul procuraturii – Procuratura Anticorupție și cea Generală, iar în avocatură cel mai des s-ar comite acte de corupție în Comisia de Licențiere.
În cadrul sondajului au completat chestionarele 945 de judecători, procurori și avocați, adică o treime din numărul total al acestora. Cercetarea a fost realizată cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.