SONDAJ: Ce spun cetățenii R. Moldova despre Unire

  • 11 August 2016 15:57
SONDAJ: Ce spun cetățenii R. Moldova despre Unire

Aproximativ o treime dintre cetățenii Republicii Moldova își doresc unirea cu România, potrivit unui sondaj realizat de compania Magenta Consulting de la București.

Sondajul arată că 13 la sută dintre respondenți s-au declarat total pentru unire, iar 15 la sută mai degrabă pentru unire.

Pe de altă parte, 67 la sută se pronunță împotriva unirii. Dacă Republica Moldova s-ar uni cu România, 16 la sută cred că viața lor s-ar îmbunătăți, 25 la sută – că va rămâne la fel, iar 40 la sută cred că s-ar înrăutăți.

Dintre cei care s-au pronunțat pentru unire, aproape jumătate spun că motivul este că vor avea mai multe beneficii, precum salarii mai mari, iar 29 la sută spun că motivul este unul de ordin național, pentru că am fost anterior o singură țară.

43 la sută cred, totuși, că unirea nu va avea loc niciodată, iar un sfert – că acest lucru s-ar putea întâmpla peste 10-20 de ani.

La întrebarea cine ar putea încurca unirea, 45 la sută cred că populația Republicii Moldova, 30 la sută –  partidele, iar 14 la sută – Federația Rusă.

Personalitățile politice cu care se asociază cel mai mult ideea unionistă sunt liderul PL, Mihai Ghimpu, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, dar și liderul PD, Marian Lupu.

Sondajul a fost realizat la comanda Fundației Universitare a Mării Negre și a postului de televiziune Realitatea TV de la București. Cercetarea fost efectuată în iunie 2016, pe un eșantion de 1500 de respondenți, având o marjă de eroare este de +/-2 la sută.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău