Sondaj: 46 % din populația Republicii Moldova optează pentru UE

  • 06 Noiembrie 2013 16:13
Sondaj: 46 % din populația Republicii Moldova optează pentru UE

Partidul Comuniștilor ar acumula un număr mai mare de mandate decât partidele din Coaliția Pro-Europeană în cazul unor alegeri parlamentare, potrivit unui sondaj prezentat miercuri, 6 noiembrie, de Asociația Demografilor și Sociologilor.

Același studiu mai arată că majoritatea populației este nemulțumită de nivelul de trai, iar mai puțin de jumătate dintre respondenți ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 
 
Dintre respondenții, care împărtășesc anumite convingeri politice, cei mai mulți au pledat în favoarea Partidului Comuniștilor – 39,3%, însă ratingul acestuia a scăzut totuși cu 3% față de luna aprilie. Pentru Partidul Liberal Democrat ar vota 17%, urmat de Partidul Democrat cu 10%, Partidul Liberal – 7%, iar Partidul Socialiștilor este la limita pragului electoral, cu 5% din preferințele alegătorilor.

Audio: Președintele Asociației Demografilor și Sociologilor, Victor Mocanu.
 
Liderul comuniștilor Vladimir Voronin se bucură de cea mai mare încredere a populației, fiind urmat de liderul PLDM Vlad Filat și de premierul Iurie Leancă.
 
Peste 60% din respondenți au declarat că țara merge într-o direcție greșită, aproape 2/3 dintre cei intervievați consideră că reformele din țara noastră nu sunt eficiente, iar majoritatea nu sunt mulțumiți de nivelul de trai, aproape 40% considerând că sunt prost asigurați sau trăiesc la limita sărăciei.
 
Doar 46% din respondenți au declarat că ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, totuși numărul acestora este mai mare decât al celor care ar opta pentru aderarea la Uniunea vamală condusă de Rusia.

Audio: Vicepreședintele Asociației, Andrei Dumbrăveanu.
 
Studiul sociologic „Vox Populi – noiembrie 2013. Republica Moldova între opțiunea europeană și euro-asiatică” a fost desfășurat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova în perioada 21octombrie – 2 noiembrie 2013 pe un eșantion de 1192 de respondenți din 79 de localități. Marja de eroare a sondajului este de 2,8%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău