Soluția propusă pentru acoperi deficitul de forță de muncă din România: muncitori din R. Moldova, Serbia și Ucraina

  • 05 Decembrie 2019 16:23
Soluția propusă pentru acoperi deficitul de forță de muncă din România: muncitori din R. Moldova, Serbia și Ucraina Infoprut

În condițiile în care România se confruntă cu un deficit al forței de muncă, Florin Jianu, președinte al Consiliului Național al Înteprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, a arătat că pentru România o soluție ar fi aducerea de muncitori din țările vecine, scrie B1.

„Da, trebuie să ne raportăm și la ce se întâmplă și la nivelul altor țări. Spre exemplu, am avut o întâlnire cu președintele IMM-urilor din Polonia și a spus că numai la nivelul anului trecut au adus 1 milion de lucrători din Ucraina, de acolo de pe graniță. Cred că acest lucru trebuie să îl facem și noi și să nu ne uităm la piețe foarte îndepărtate precum sunt cele asiatice, ci să ne uităm la Republica Moldova, la Ucraina, de ce nu și la Serbia, unde sunt comunități întregi de români. Și să dezvoltăm din asta o politică de stat”, a declarat Florin Jianu, într-o conferință de presă.

Acesta a respins ideea unei presiuni asupra salariilor ce ar putea fi făcute prin aducerea de muncitori străini.

„Nu există nicio presiune pe salarii pentru că ne lipsesc aproape 1 milion de oameni și sunt locuri de muncă disponibile în acest moment”, a dat asigurări Jianu.

Conform unui barometru de opinie realizat de Frames în luna martie, principalele țări de origine pentru străinii prezenți în România sunt Republica Moldova (31%), Turcia (16%) și China (12%).

Peste 40% sunt prezenți în zona București-Ilfov, iar aproximativ 33% au ales, în procente relativ egale (în jur de 6%) în Iași, Cluj-Napoca, Constanța, Timiș, Prahova, Bihor.

Sursa: Infoprut.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău