Solicitare către Ambasada Ucrainei pentru o poziție oficială cu privire la declarația președintelui Zelenski

  • 23 Ianuarie 2020 17:38
Solicitare către Ambasada Ucrainei pentru o poziție oficială cu privire la declarația președintelui Zelenski

Platforma Unionistă Acțiunea 2012 solicită Ambasadei Ucrainei la București o poziție oficială cu privire la declarația președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, lansată de Ziua unității și libertății Ucrainei.

"Suntem de părere că declarația care contrazice adevărul istoric este menită să denatureze o pagină semnificativă din istoria românilor. Îl informăm pe domnul președinte Zelenski că pe 28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei de la Cernăuți a votat unirea provinciei cu România, lucru care s-a petrecut într-un mod democratic înainte de data de 22 ianuarie 1919, când s-a produs ceea ce președintele Zelenski consideră actul fondator al Ucrainei de azi. De asemenea, îi amintim actualului președinte al Ucrainei că soarta celor peste 500.000 de români de pe teritoriul ucrainean nu e subiect al vreunui scenariu de film, ci subiect al dreptului internațional. (...)
 
Românii care astăzi se află între granițele Ucrainei, nu ale României, sunt populație băștinașă și, pe această cale, solicităm autorităților de la Kiev respectarea istoriei și a drepturilor acestora. Atitudinea statului ucrainean față de comunitățile românești din teritoriul Ucraineni, precum și declarația recentă a președintelui Zelenski nu fac cinste aspirațiilor de integrare euroatlantică a statului ucrainean", se arată într-un comunicat transmis AGERPRES de Platforma Unionistă Acțiunea 2012.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat, miercuri, un apel la solidaritate adresat conaționalilor săi într-un discurs cu ocazia Zilei unității Ucrainei, în care susține, printre altele, că ''Bucovina de Nord a fost ocupată de români'', potrivit discursului în limba engleză postat pe site-ul președinției de la Kiev, AGERPRES. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău