Solicitanții de subvenții oferite prin Proiectul investițional în agricultură pot depune cererile până pe 16 noiembrie

  • 30 Octombrie 2023 14:40
Solicitanții de subvenții oferite prin Proiectul investițional în agricultură pot depune cererile până pe 16 noiembrie

Diversificarea activităților economice rurale, stimularea producerii pe teren protejat, înființarea plantațiilor de arbuști fructiferi, aromatici, medicinali, modernizarea exploatațiilor zootehnice, finanțarea investițiilor în sectorul apiculturii, investițiile în bazinele de acumulare. Aceste activități fac parte din Proiectul investițional pentru investițiile în agricultură cu o valoare de până la 100 mii lei. Solicitanții de subvenții pentru asemenea proiecte sunt rugați să depună cererile până pe 16 noiembrie la centrele Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), a declarat în cadrul unei conferințe de presă ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, transmite Radio Chișinău.

Investiții în producere pe teren protejat, în echipamente pentru sisteme de irigare, în bazinele de acumulare a apei pentru irigare, investiții în exploatarea sectorului vegetal, vitivinicol, zootehnic, investiții în prelucrarea și comercializarea produselor autohtone, stimularea turismului rural figurează în lista proiectelor propuse spre aprobarea cererilor de subvenționare și dezvoltarea afacerilor în domeniul agriculturii, a declarat ministrul Vladimir Bolea.

„Plafonul anual  pentru un subiect al subvenției în cadrul formei de subvenționare post-investiție nu depășește valoarea de 7 milioane de lei per beneficiar, 10 milioane de lei pentru fermierii din sectorul zootehnic, 12,5 milioane de lei pentru producătorii de lapte din sectorul zootehnic, 15 milioane de lei pentru grupurile de producători agricoli sau asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigare. Subvențiile majorate cu 10% pentru femei, migranții reveniți și femeile fermiere. 20% din valoarea subvenției autorizate pentru utilaje și echipamentele fabricate în Rep. Moldova”, a declarat Vladimir Bolea.

Șefa adjunctă a Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Diana Coșalîc, a precizat că cererile se depun până pe 16 noiembrie.

„Până acum avem depuse 581 de cereri pentru subvențiile post investiție, și cele mai solicitate fiind pentru achiziționarea tehnicii agricole care este eficientă și modernă pentru lucrarea solului, atât newitill, minitill, cât și pentru agricultura tradițională. Pentru subvenționarea în avans avem recepționate 8 cereri, fiind solicitată suma de 13,6 milioane de lei, și iarăși sectorul zootehnic cu segmentul apicultură a luat o ascensiune”, a precizt Diana Coșalîc.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a mai informat că dosarele de subvenționare în avans pot fi depuse la AIPA chiar dacă unele acte nu sunt complete.  

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,07
Nori împrăștiați
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău