Solicitanții de asistență și informație consulară din partea Ministerului român de Externe pot accesa o nouă platformă de sisteme integrate – E-Cons
-
05 Decembrie 2018 14:01
Solicitanții de asistență și informație consulară din partea Ministerului român de Externe pot accesa o nouă platformă – E-Cons – care integrează mai multe sisteme informatice în acest domeniu. Noua platformă, care creează canale de informare mult mai facile, a transformat serviciul consular românesc în unul din cele mai moderne din Europa, potrivit ambasadorului României la Chișinău, Daniel Ioniță.
Crearea noii platforme se înscrie în procesul de modernizare și debirocratizare a serviciilor consulare. E-Cons acoperă în totalitate gama de servicii consulare oferite de Ministerul Afacerilor Externe al României, iar odată cu implementarea acestei platforme, serviciul consular românesc s-a aliniat celor mai moderne servicii consulare europene, devansând chiar unele state cu un potențial mai mare, susține ambasadorul Daniel Ioniță.
"E-Cons este o platformă informatică integrată, înglobând 5 sisteme informatice care lucrează împreună. În primul rând este centrul de contact și suport al cetățenilor, în al doilea rând este un sistem informatic pentru managementul integrat al serviciilor pentru cetățeni, în al treilea rând sistemul E-pas, destinat preluării cererilor pentru eliberarea documentelor de călătorie, în al patrulea rând sistemul național de informații privind vizele și portalul de facilitare a aplicațiilor de viză – E-viza", a menționat Daniel Ioniță.
Diplomatul român a mai declarat că oferirea serviciilor consulare în Republica Moldova reprezintă o prioritate pentru autoritățile de la București. În acest context, el a amintit ultimele acte normative care simplifică procedurile de obținere a documentelor românești. În special, este vorba de eliminarea taxelor pentru serviciile consulare, reglementarea procedurii obținerii cetățeniei române de către minori care nu au fost incluși în dosarele de redobândire ale părinților, posibilitatea depunerii cererilor de transcriere sau înscriere a certificatelor de naștere și căsătorie la oficiile de stare civilă din toate municipiile reședință de buget, sau ale celor 6 sectoare ale municipiului București.
Consulatele și secțiile consulare ale României din Republica Moldova procesează zilnic peste 1.000 de solicitări, ceea ce explică și timpul mai mare de așteptare, a explicat consulul general, Mausela Pițigoi.
"Problemele legate de timpii mai mici sau mai mari de așteptare depinde strict de capacitatea noastră de procesare. Facem eforturi susținute să luăm cât mai multe solicitări. Zilnic procesăm peste 1.000 de cereri. Dăm curs și solicitărilor persoanelor care au probleme mai delicate și îi sprijinim", a menționat consulul general.
Amintim că rețeaua consulară română în Republica Moldova este reprezentată de Secția consulară de la Chișinău și consulatele generale de la Bălți și Cahul.