Softul de Inteligență Artificială ChatGPT a luat note de trecere la examene de la prestigioase facultăți de drept și economie
-
28 Ianuarie 2023 19:00
Programul AI ChatGPT este suficient de inteligent să ia note de trecere la examene de la prestigioase universități americane, relatează CNN. Deși nu a reușit să obțină note foarte mari, ChatGPT a generat răspunsuri corecte la numeroase întrebări la teste, suficiente pentru a obține note de trecere, scrie digi24.ro.
Noul program AI a reușit să treacă examene la drept la patru cursuri de la Universitatea din Minnesota și un alt examen la Wharton School of Business din Pennsylvania, conform profesorilor titulari.
Pentru a testa cât de bine poate ChatGPT să genereze răspunsuri la întrebările de la exaemene la patru cursuri, profesorii de la Facultatea de Drept din cadrul Universității din Minnesota au corectat testele fără a verifica dacă răspunsurile aparțineau unui student sau dacă ele erau cele la care a răspuns ChatGPT.
După ce a terminat de răspuns la 95 de întrebări grilă cu multiple răspunsuri și la 12 întrebări de tip eseu, programul AI a reușit să obțină, în medie nota C+, suficientă pentru promovarea examenului, deși nu prea mare.
ChatGPT s-a descurcat mai bine la un examen de gestionarea afacerilor la Wharton, unde a obținut nota B-.
Într-un articol științific în care a detaliat observațiile, Christian Terwiesch, profesor la Wharton, a spus că ChatGPT a făcut „o treabă grozavă” când vine vorba de răspunsul la întrebări simple de gestionarea operațiunilor și de analiza procesului, dar că a avut probleme la întrebări mai avansate. De asemenea, a făcut unele „greșeli surprinzătoare” la probleme de matematică de bază.
Rezultatele acestor teste vin în condițiile în care un număr tot mai mare de școli și de profesori își exprimă îngrijorarea cu privire la impactul imediat pe care AI-ul îl are în privința elevilor și studenților și a capacității lor de a trișa la examene și teme.
Unii profesori au început să-și regândească abordările ca răspuns la ChatGPT, deși este neclar încă dacă acest AI este folosit pe scară largă sau cât de mult afectează negativ procesul de învățare.
ChatGPT a devenit tot mai popular
De când a devenit disponibil publicului în noiembrie, ChatGPT a fost folosit pentru a genera eseuri originale, povești și versuri de cântece. A scris inclusiv introduceri la articole de cercetare care i-au păcălit pe unii cercetători. Directori de companii l-au folosit pentru a scrise email-uri sau pentru muncă de contabilitate.
ChatGPT este programat să folosească o mulțime de informații de pe internet pentru a genera răspunsuri la mesaje trimise de oameni. Deși a devenit popular printre utilizatori, el a ridicat și îngrijorări, mai ales cu privire la răspunsuri lipsite de acuratețe și cu privire la potențialul său de a perpetua prejudcăți și de a răspândi informații înșelătoare.
„ChatGPT are probleme cu cele mai obișnuite componente ale examenelor la drept, precum găsirea problemelor juridice posibile sau analiza profundă în a aplica norme legale în cazuri specifice. Totuși, el poate fi foarte util pentru a produce un draft inițial care să poată fi, apoi, editat de un student”, spune Jon Choi, unul dintre profesorii drept de la Universitatea din Minnesota.
El argumentează că o colaborare om-AI este foarte promițătoare.
„Predicția mea este că asistenții AI vor deveni instrumente standard pentru avocați pe viitor, iar facultățile de drept trebuie să-și pregătească studenții pentru acest viitor. Desigur, dacă profesorii de drept vor să continue să testeze simpla memorizare a legilor și doctrinelor, atunci trebuie să aplice restricții la examene”, mai adaugă el.
În mod similar, Terwiesch a descoperit că AI-ul este „foarte bun” la a-și modifica răspunsurile după ce primește indicii de la oameni, o capacitate remarcabilă dacă a se corecta după ce i se explică ce a greșit. Asta sugerează că ChatGPT are un potențial ridicat de a lucra ca asistent pentru oameni.
Pe termen scurt, însă, există îngrijorări și temeri privind modul în care poate fi folosit ChatGPT. Școlile publice din orașul New York și din Seattle, de exemplu, au interzis deja studenților și profesorilor să folosească ChatGPT pe rețelele lor.