Șoferii care nu vor ceda trecerea pietonilor riscă să se aleagă cu pedepse mai dure. Ar putea rămâne fără permise de conducere

  • 11 Ianuarie 2023 17:13
Șoferii care nu vor ceda trecerea pietonilor riscă să se aleagă cu pedepse mai dure. Ar putea rămâne fără permise de conducere

Șoferii care nu vor ceda trecerea pietonilor riscă să se aleagă cu pedepse mai dure. Autoritățile vor să urgenteze procedura de examinare și votare a proiectului de lege care prevede înăsprirea sancțiunilor în acest sens. Astfel, cei care după două avertizări nu se vor conforma, vor rămâne fără permis de conducere pentru o perioadă de până la 45 de zile. Informația a fost prezentată astăzi la ședința Guvernului de către responsabili din cadrul Ministerului de Interne, în contextul creșterii alarmante a numărului de pietoni accidentați.

Potrivit datelor  Ministerul de Interne, în luna ianuarie a anului trecut 10 pietoni au fost loviți pe trecerile de pietoni, fără a fi înregistrat vreun deces. Anul acesta, însă, situația s-a înrăutățit, fiind înregistrate deja 15 accidente rutiere pe trecerile pietonale soldate cu două decese. Secretarul general al MAI, Serghei Diaconu:

„Același lucru se atestă și în afara trecerilor de pietoni. Dacă anul trecut am avut trei tamponări, cu trei persoane traumatizate, anul acesta avem deja opt cazuri înregistrate, cu 9 persoane traumatizate. La o tamponare au fost traumatizate 2 persoane”, aspus Serghei Diaconu.

Problema a fost discutată de mai multe ori anul trecut, fiind pregătit un pachet de legi, adoptat în prima lectură de către Parlament, care prevede inclusiv înăsprirea sancțiunilor pentru personale care nu cedează trecerea pietonilor în locurile destinate.

 Astfel, cei care după două avertizări nu se vor conforma, vor rămâne fără permis de conducere pentru o perioadă de până la 45 de zile. Proiectul urmează însă a fi aprobat în a doua lectură de către deputați, iar pentru a urgenta procedura, Ministerul de Interne a expediat o scrisoare în acest sens către Legislativ, spune Serghei Diaconu.

Este un proiect important. Acolo sunt prevăzute și sancțiuni mai dure pentru cei care circulă cu viteză neregulamentară. Dacă au depășit viteza de 70 km/h, vor fi nevoiți să mai treacă cursuri”, a spus Serghei Diaconu.

Totuși, o altă cauză a accidentelor rutiere pe trecerile de pietoni ține de faptul că acestea sunt neiluminate, a mai spus Serghei Diaconu. Premierul Natalia Gavrilița susține că indicatorii privind accidentele rutiere sunt nesatisfăcători și cere autorităților să identifice cauzele lor și să stabilească intersecțiile cu probleme de infrastructură.

La fel, șefa Executivului a cerut Ministerului Educației să reia campania de utilizare a benzilor reflectorizante pe îmbrăcămintea pietonilor, în special a copiilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău