Șoferii au achitat în 2019 amenzi de zeci de milioane de lei. Sistemul automatizat de supraveghere ar putea fi extins

  • 08 Februarie 2020 11:41
Șoferii au achitat în 2019 amenzi de zeci de milioane de lei. Sistemul automatizat de supraveghere ar putea fi extins

Amenzi în valoare de aproape 56 de milioane de lei au achitat șoferii nedisciplinați anul trecut, arată datele Inspectoratului Național de Patrulare. În total, au fost întocmite aproximativ 163 de mii de procese verbale.

Informațiile au fost prezentate la o ședință organizată la Guvern, în cadrul căreia a fost examinat conceptul de dezvoltare a sistemului de monitorizare a traficului rutier. Conceptul a fost elaborat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și prezentat de conducătorul Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI, potrivit unui comunicat al Executivului.

Se mai menționează că misiunea sistemului este de a determina reducerea numărului de încălcări a reglementărilor naționale, eliminarea corupției în procesul de aplicare a sancțiunilor, dar va oferi și alte mecanisme necesare organelor responsabile de asigurare a ordinii publice.

Andrian Șova, directorul STI al MAI, a informat despre o investiție realizată de STI în 2018, care a presupus constituirea a 6 puncte de monitorizare în mun. Chișinău cu 15 camere de supraveghere cu capacități funcționale extinse. În rezultatul punerii în aplicare a acestor puncte de monitorizare au fost încasate amenzi în sumă de 15 milioane de lei în doar 6 luni.

Informația prezentată arată că INP a întocmit în anul 2019 cca 163 mii procese verbale, dintre care 54% au fost generate de sistemul automatizat. Suma amenzilor achitate este de aproape 56 milioane de lei. În prezent, sistemul de monitorizare a traficului rutier în mun. Chișinău conține 41 de puncte de interes, în 33 de intersecții a 8 sectoare de drum.

Conceptul de dezvoltare a sistemului presupune modernizarea infrastructurii existente și extinderea la nivel național în 4 etape, care în prognoza optimistă ar dura 3 ani și ar implica investiții de cca 237 milioane lei. Decizia de acceptare a conceptului va determina necesitatea elaborării cadrului normativ național, inclusiv referitor la protecția datelor cu caracter personal, se mai arată în comunicatul Guvernului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău