Societățile pe acțiuni avertizate să asigure valoarea minimă a capitalului social

  • 10 Martie 17:57
Societățile pe acțiuni avertizate să asigure valoarea minimă a capitalului social

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) sesizează persoanele cu funcții de răspundere ale emitenților asupra necesității conformării activității societăților pe acțiuni din perspectiva asigurării mărimii minime a capitalului social prescris de lege.

De asemenea, CNPF cere și conformarea prevederilor actului statutar al societății, scrie Bizlaw.md.

Potrivit prevederilor art. 38 alin. (2) din Legea nr. 1134/1997, valoarea capitalului social al societății pe acțiuni nu poate fi mai mic de 600.000 lei. Totodată, potrivit Legii nr.18/2020 pentru modificarea Legii nr.1134/1997 privind societățile pe acțiuni (Legea nr.18/2020), societăților s-a oferit un termen de conformare graduală a mărimii minime a capitalului social, de până la 1 ianuarie 2024 .

Respectiv, către finele anului curent mărimea capitalului social al societății pe acțiuni trebuie să constituie cel puțin 600.000 lei. Efectul neconformării la norma citată se regăsește în art. 100 alin. (1)  lit. b) din Legea 1134/1997, potrivit căruia societatea ce nu asigură mărimea minimă obligatorie a capitalului social sau nu a adoptat hotărârea de reorganizare sau dizolvare, poate fi supusă dizolvării forțate la hotărârea instanței de judecată, în baza cererii acționarilor sau a CNPF.

Potrivit normelor dispozitive din Legea nr.18/2020 (Art. II, alin (2), societățile pe acțiuni urmau să-și aducă prevederile statutului său în conformitate cu Legea nr. 1134/1997 (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, nr. 372-382 din 31.12.2020), cu modificările ulterioare. A se reține că, prevederile statutului, ce sunt în contradicție cu legislația în vigoare, sunt nevalabile de la data adoptării lor, iar modificările și completările în statutul societății întră în vigoare numai după înregistrarea lor la Agenția Servicii Publice.

De asemenea, în contextul ultimelor modificări operate la legislația privind piața de capital, prin care  noțiunea de ”Entitate de interes public" a fost extinsă și asupra entităților mari care desfășoară activitate în unul sau mai multe domenii de importantă pentru securitatea statului, astfel precum se specifică la art.4 din Legea nr.174/2021 privind mecanismul de examinare a investițiilor de importantă pentru securitatea statului, CNPF atenționează asupra necesității conformării entităților de interes public principiilor de guvernanță corporativă prin aprobarea, după caz, alinierea propriilor Coduri de guvernanță corporativă normelor statuate în Codul aprobat prin Hotărârea CNPF nr.67/10/2015, în vederea consolidării integrității profesionale a conducerii și angajaților  societăți.

Deciziile aferente acestor subiecte țin de competența exclusivă a adunării generale a acționarilor societății (cu unele exceptări aplicabile băncilor), respectiv, urmează să se țină cont de aceste aspecte la întocmirea ordinii de zi a adunării generale anuale a acționarilor.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Tue
19
Wed
18
Thu
20
Fri
21
Sat
17
Arhivă Radio Chișinău