Societatea secretă formată de șase artiști din Herson. Imagini înfiorătoare despre viața sub ocupația rusă

  • 24 Iulie 17:20
Societatea secretă formată de șase artiști din Herson. Imagini înfiorătoare despre viața sub ocupația rusă

Șase artiști au constituit o societate secretă într-un studio de subsol din orașul ucrainean ocupat Herson, potrivit The Guardian, citat de ziare.com.

După ce casele lor au fost preluate de forțele armate ale lui Putin, artiștii și-au format o rezidență în timpul căreia au creat zeci de lucrări, inclusiv desene, picturi, videoclipuri, fotografii și piese de teatru. Rezultatele, pe care le-au numit „Residency in Occupation”, oferă o perspectivă îngrozitoare asupra ororilor îndurate de milioane de ucraineni care trăiesc sub invazia rusă.

Imaginile arată îmbrățișări dureroase în gări, familii care se adăpostesc în subsoluri - moartea se profilează în spatele lor - case în flăcări și figuri care dansează, schelete umane sub picioare.

Când a devenit prea periculos să se mai întâlnească personal, artiștii au continuat să lucreze individual. Unii au scăpat de atunci din oraș, dar alții rămân, riscându-și viața.

Grupul vrea să-și expună lucrările, dar ca să facă acest lucru în Herson, ocupat din februarie, este imposibil. Curatorul rezidenței, Yuliia Manukian, care se află acum la Odesa după ce a fugit din Herson, a spus că arta ar putea acționa ca un act puternic de rezistență.

„Văd cum artiștii noștri spun lumii adevărul despre război prin limbajul artelor. De asemenea, este important pentru mine să transmit modul în care are loc rezistența culturală, deoarece nu este mai puțin puternică decât cea fizică, deoarece frontul culturii este locul în care se elaborează un viitor liber”, a spus ea.

Din 2002, Herson și-a dezvoltat propria mișcare artistică, cunoscută sub numele de „kher-art”, îmbrățișând ironia, sarcasmul, îndrăzneala și a fi împotriva mainstreamului.

ZHUK, un cunoscut artist naiv care lucrează sub un pseudonim, începuse deja lucrarea „The Unwanted Guest”, un uriaș viespar pictat în acrilic pe o față de masă veche, pentru a reprezenta distrugătorul și invadatorul. Și la câteva ore de la dezvăluirea atrocităților din Bucha, el a creat un afiș intitulat „Putin Cock-a-doodle-doo”.

O artistă care lucrează într-un sat ocupat de lângă Herson sub numele de Marka Royal a creat un jurnal de artă intitulat „Z-Notes of Mrs Solodukha”. „Războiul mi-a șters toată viața, dar micul meu atelier mi-a făcut semn”, a scris ea. „Dar cum ai putea să desenezi dacă auzi explozii? M-am gândit: cu cine glumesc și de ce? Nu poți pretinde că războiul este undeva dincolo. Trebuie să documentezi o serie de experiențe pe hârtie”.

Documetarea ei artistică include schițe intitulate „Impossible to Stay/Leave 04/18/2022” și „Nine People in the Basement 04/15/2022”.

Iulia Danilevska evită să înfățișeze în mod direct atrocitățile. Lucrările ei includ imagini cu locuitori evadați din Mariupol care adună zăpadă pentru a o transforma în apă, mâna unui soldat rus care scoate un cercel de aur de la urechea unei femei ucrainene, o mână tăiată ținând un steag rusesc și în imaginea ei „Dancing on Bones” de luna trecută, ea redesenează o captură de ecran din filmul lui David Lynch „Mulholland Drive”.

Fotograful Li Biletska, care se află acum la Kiev, lucrează la un documentar, „Women in the Occupation”, și a creat seria fotografică „Home Maria”, care prezintă portrete ale femeilor și fetelor care trăiesc sub ocupație.

O tânără artistă și ilustratoare de cărți pentru copii, care lucrează sub numele Mona, a creat o serie de picturi pentru a reflecta starea ei interioară și artă video intitulată... „I Want to Scream”. Ea și-a dedicat lucrarea „Transition” celor trei generații de femei ucise de o rachetă rusă la Odesa în aprilie.

Artur Sumarokov, dramaturg și critic de film, a scris două piese, „The Captivity (Part One)” și „The Captivity (Part Two)”, după 45 de zile sub ocupație rusească.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
1
Sun
1
Mon
-0
Tue
0
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău