Societatea moldovenească continuă să fie grav afectată de propaganda Kremlinului pe subiecte ce vizează agresiunea rusă din Ucraina. 44% dintre cetățenii R. Moldova nu au o opinie clară despre război

  • 09 Martie 2023 15:15
Societatea moldovenească continuă să fie grav afectată de propaganda Kremlinului pe subiecte ce vizează agresiunea rusă din Ucraina. 44% dintre cetățenii R. Moldova nu au o opinie clară despre război

Societatea moldovenească continuă să fie grav afectată de propaganda Kremlinului pe subiecte ce vizează agresiunea rusă din Ucraina, arată un sondaj lansat astăzi de Comunitatea WatchDog. Oamenii sunt confuzi și puțin informați. Doar 38% dintre respondenți spun acum că este o invazie nejustificată și neprovocată a Federației Ruse, scrie Radio Chișinău.

Un compartiment al sondajului se referă la securitate și războiul din Ucraina. Aproape 38 la sută din respondenți consideră că Ucraina are dreptate în acest conflict militar, iar 19 la sută consideră că Rusia. Sociologul Vasile Cantarji, de la SBS Research:

 „Peste 38% din respondenți au declarat că este o invazie nejustificată în care nimeni nu a provocat Federația Rusă. 26% din intervievați consideră că Rusia apără republicile populare din Donbas de atacurile Ucrainei, iar peste 13% consideră că este „o operațiune de eliberare a Ucrainei de nazism”. 38% spun că dreptatea în acest conflict este de partea Ucrainei, 19% spun că dreptatea este de partea Federației Ruse, 26% spun că nimeni nu are dreptate dintre acele două părți implicate direct în conflict, iar 15% nu știu cum să califice situația”, a declarat Vasile Cantarji.

În Republica Moldova oamenii încă sunt foarte confuzi în ceea ce privește războiul din Ucraina, constată expertul Valeriu Pașa, președintele comunității WatchDog.  Unele dintre răspunsuri sunt foarte puternic influențate de factorul limbii vorbite de respondenți. Vorbitorii de limbă rusă tind să creadă mult mai mult în opțiuni favorabile pentru Federația Rusă, menționează Valeriu Pașa:       

„Din păcate suntem nevoiți să constatăm că în pofida eforturilor jurnaliștilor, oamenii din Rep. Moldova sunt încă foarte confuzi când sunt întrebați nu doar cum apreciază ce se întâmplă, dar efectiv, ei nu știu și nu înțeleg nimic despre război. Astfel, iată că 44% dintre cetățenii Rep. Moldova nu au o opinie clară despre război”, a menționat Valeriu Pașa.        

Multe falsuri propagate de Kremlin sunt acceptate de cetățenii din Rep. Moldova. Din 10 narative prezentate în studiu, aproape toate sunt acceptate de societate, constată expertul Valeriu Pașa:

„Vedem că propaganda Federației Ruse continuă să aibă o influență destul de mare. De exemplu, afirmația că ucrainenii și rușii ar fi un singur popor – lucru care este fals este crezut în Rep. Moldova de majoritatea cetățenilor și doar 41% sunt cei care spun că nu este adevărat. Deci, mai este foarte mult de lucru. De asemenea, faptul că Rusia luptă cu NATO în Ucraina, la fel nu este adevărat, nicio țară NATO nu este implicată nemijlocit în acest război. Acestea sunt lucrurile care nu sunt explicate în suficientă măsură”, precizează Valeriu Pașa.

Sondajul a fost efectuat în perioada 24 februarie -3 martie, pe un eșantion de 1.000 de persoane.         

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău