Societatea merge înainte, școala rămâne pe loc

  • 01 Iunie 2016 19:15
0%
00:00:00
00:00:00

Odată cu desprinderea de Uniunea Sovietică, se impune și necesitatea reformării sistemului educațional al Republicii Moldova, trecerea de la sistemul totalitar comunist la studii democratice.

În ce măsură am reușit să ne apropiem de standardele educaționale europene, cât de atractivă este școala pentru copii, cu ce cunoștințe ies elevii de pe băncile școlii și cât de utile le sunt acestea în viață?

”S-au încercat mai multe schimbări de formă, dar nu s-a făcut nicio schimbare de fond. Nu s-au schimbat valorile care stau la baza sistemului de educație. Mergem din inerție pe aceleași valori, iar cu multe dintre acestea suntem în contradicție – societatea merge înainte, școala rămâne pe loc”, susține Victoria Coroban, inițiatoarea proiectului UpGrade în educație.

”Schimbările din acești 25 de ani le văd prin prisma elevilor mei. Le povestesc despre viața pe care o aveam când eram de vârsta lor – de parada de 1 mai, la care mergeam obligatoriu, le spun de Komsomol, le spun de multe lucruri pe care trebuia sa le facem – trebuia, trebuia, trebuia - și nu era clar de ce. Ei rămân uimiți și nu înțeleg cum puteam trăi în acel sistem. De fapt, deja e altă generație și altă situație, adică lucrurile s-au schimbat în acești 25 de ani”, a punctat directorul Liceului Academiei de Științe, Iurie Cristea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,12 m/s
Tue
10
Wed
14
Thu
16
Fri
11
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău