Socialiştii vor modificarea Constituției pentru ca preşedintele să numească procurorul general

  • 23 Noiembrie 2016 16:23
Socialiştii vor modificarea Constituției pentru ca preşedintele să numească procurorul general

Socialiştii insistă asupra modificării Constituţiei astfel încât şeful statului să aibă prerogativa de a numi procurorul general. Problema a fost pusă în discuţie în cadrul şedinţei de miercuri, 23 noiembrie, a fracţiunii parlamentare a PSRM, transmite IPN. 

Socialiștii au decis ca la următoarea şedinţă a Parlamentului să înainteze inițiativa de modificare a Constituției, potrivit căreia președintele țării să numească Procurorul General la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor în baza unui concurs public.

„Ne-am asumat un angajament public de modificare a Constituției și noi credem că este singura cale posibilă de schimbare a situaţiei din acest domeniu total politizat și de lansare a unor reforme radicale în domeniul respectiv. Procurorul general numit de Președintele Republicii Moldova trebuie să fie un om profesionist, onest, incoruptibil, curajos și independent de sistemul oligarhic și de tranzacțiile interpartinice”, a declarat socialistul Igor Dodon, câştigătorul alegerilor prezidenţiale.

Fruntaşul socialist a mai spus că procurorul general va fi obligat să asigure investigarea corectă a mai multor dosare de rezonanţă. „El trebuie să finalizeze investigarea cazurilor cu privire la „furtul secolului”, jaful de la Banca de Economii și concesionarea Aeroportului, cu privire la votările secrete în Guvern, delapidarea creditelor și granturilor în proporţii deosebit de mari, precum și alte crime ale regimului. Acesta va fi începutul reformei sistemului judiciar și a organelor de drept în Republica Moldova, în vederea asigurării unei independențe reale a sistemului judecătoresc și ocrotirii ordinii de drept din țară”, a concluzionat Dodon.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chişinău
20,9 °C
cer senin
Umiditate:68 %
Vint:3,1 m/s
Sun
25 °C
Mon
24 °C
Tue
23 °C
Wed
23 °C
Thu
22 °C

Curs oficial BNM 25 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7985 -0.0000
USD 17.8856 -0.0000
RON 4.1887 -0.0000
UAH 0.7156 -0.0000
RUB 0.2723 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău