Socialiştii vor modificarea Constituției pentru ca preşedintele să numească procurorul general

  • 23 Noiembrie 2016 16:23
Socialiştii vor modificarea Constituției pentru ca preşedintele să numească procurorul general

Socialiştii insistă asupra modificării Constituţiei astfel încât şeful statului să aibă prerogativa de a numi procurorul general. Problema a fost pusă în discuţie în cadrul şedinţei de miercuri, 23 noiembrie, a fracţiunii parlamentare a PSRM, transmite IPN. 

Socialiștii au decis ca la următoarea şedinţă a Parlamentului să înainteze inițiativa de modificare a Constituției, potrivit căreia președintele țării să numească Procurorul General la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor în baza unui concurs public.

„Ne-am asumat un angajament public de modificare a Constituției și noi credem că este singura cale posibilă de schimbare a situaţiei din acest domeniu total politizat și de lansare a unor reforme radicale în domeniul respectiv. Procurorul general numit de Președintele Republicii Moldova trebuie să fie un om profesionist, onest, incoruptibil, curajos și independent de sistemul oligarhic și de tranzacțiile interpartinice”, a declarat socialistul Igor Dodon, câştigătorul alegerilor prezidenţiale.

Fruntaşul socialist a mai spus că procurorul general va fi obligat să asigure investigarea corectă a mai multor dosare de rezonanţă. „El trebuie să finalizeze investigarea cazurilor cu privire la „furtul secolului”, jaful de la Banca de Economii și concesionarea Aeroportului, cu privire la votările secrete în Guvern, delapidarea creditelor și granturilor în proporţii deosebit de mari, precum și alte crime ale regimului. Acesta va fi începutul reformei sistemului judiciar și a organelor de drept în Republica Moldova, în vederea asigurării unei independențe reale a sistemului judecătoresc și ocrotirii ordinii de drept din țară”, a concluzionat Dodon.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chişinău
21,06 °C
cer senin
Umiditate:88 %
Vint:2,6 m/s
Wed
22 °C
Thu
23 °C
Fri
24 °C
Sat
25 °C
Sun
25 °C

Curs oficial BNM 19 Iunie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3910 -0.0217
USD 18.1998 0.0043
RON 4.3158 -0.0015
UAH 0.6898 0.0016
RUB 0.2832 0.0003
Arhivă Radio Chișinău