Socialiștii vor modificarea Constituției pentru ca președintele să numească procurorul general

  • 23 Noiembrie 2016 16:23
Socialiștii vor modificarea Constituției pentru ca președintele să numească procurorul general

Socialiștii insistă asupra modificării Constituției astfel încât șeful statului să aibă prerogativa de a numi procurorul general. Problema a fost pusă în discuție în cadrul ședinței de miercuri, 23 noiembrie, a fracțiunii parlamentare a PSRM, transmite IPN. 

Socialiștii au decis ca la următoarea ședință a Parlamentului să înainteze inițiativa de modificare a Constituției, potrivit căreia președintele țării să numească Procurorul General la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor în baza unui concurs public.

„Ne-am asumat un angajament public de modificare a Constituției și noi credem că este singura cale posibilă de schimbare a situației din acest domeniu total politizat și de lansare a unor reforme radicale în domeniul respectiv. Procurorul general numit de Președintele Republicii Moldova trebuie să fie un om profesionist, onest, incoruptibil, curajos și independent de sistemul oligarhic și de tranzacțiile interpartinice”, a declarat socialistul Igor Dodon, câștigătorul alegerilor prezidențiale.

Fruntașul socialist a mai spus că procurorul general va fi obligat să asigure investigarea corectă a mai multor dosare de rezonanță. „El trebuie să finalizeze investigarea cazurilor cu privire la „furtul secolului”, jaful de la Banca de Economii și concesionarea Aeroportului, cu privire la votările secrete în Guvern, delapidarea creditelor și granturilor în proporții deosebit de mari, precum și alte crime ale regimului. Acesta va fi începutul reformei sistemului judiciar și a organelor de drept în Republica Moldova, în vederea asigurării unei independențe reale a sistemului judecătoresc și ocrotirii ordinii de drept din țară”, a concluzionat Dodon.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:6,17 m/s
Sun
-2
Mon
-1
Tue
-2
Wed
-1
Thu
-1
Arhivă Radio Chișinău