”Socialiștii hibrizi în vizită la canibalii pravoslavnici” (Revista presei)

  • 26 Februarie 09:21
”Socialiștii hibrizi în vizită la canibalii pravoslavnici” (Revista presei)

”Miza alegerilor prezidențiale” este titlul editorialului semnat de Victor Pelin pentru Agenția de presă IPN. ”Este o eroare gravă să se creadă că după obținerea statutului de țară candidată pentru integrarea europeană și adoptarea deciziei privind începerea negocierilor, în aceste sens, fac integrarea europeană a Rep. Moldova ireversibilă. Cele două realizări sunt absolut necesare, dar insuficiente pentru atingerea obiectivului scontat.

Oponenții interni și cei externi – partidele pro-rusești, oligarhii fugari și Rusia putinistă, de mult au dat startul pregătirilor pentru schimbarea paradigmei integraționiste, având la dispoziție un arsenal foarte larg de instrumente subversive. Evident, principalul actor al confruntării, deocamdată din culise, este Rusia.

Scopul declarat și fundamentat al elitelor rusești este destabilizarea și răspândirea haosului în regiune, dar mai ales în fostele republici sovietice pentru ca sub povoara greutăților generate și a fricii, cetățenii republicilor post-sovietice să se resemneze și să accepte să facă parte din Russkii Mir.” Întregul articol pe IPN.md

”Scamatorie rusească a generat panică în presa internațională” titrează pentru Deutsche Welle, Vitalie Călugăreanu. Autorul mărturisește că zilele acestea autoritățile, experții militari și jurnaliștii de la Chișinău sunt asaltați de presa internațională din cauza unui truc propagandistic rusesc despre o posibilă anexare a regiunii transnistrene de către Rusia, pe 29 februarie 2024.

Agitația a pornit de la o opinie exprimată de un activist din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, Ghenadii Ciorba, deținut anterior de către autoritățile separatiste de la Tiraspol care a declarat că trebuie să ne așteptăm ca, după „congresul aleșilor locali de toate nivelurile”, convocat de șeful grupării separatiste pro-ruse de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, pentru data de 28 februarie, administrația separatistă să ceară Rusiei anexarea regiunii separatiste.

La Chișinău au reacționat la această opinie doar câteva canale de Telegram care diseminează constant propagandă rusească. Obișnuiți cu tactica rusească de a șantaja Chișinăul, jurnaliștii moldoveni au evitat subiectul până în momentul în care opinia lui Ciorba a devenit știre alarmistă în media internaționale, alimentată inclusiv de unii foști birocrați occidentali.

În realitate, regimul separatist de la Tiraspol a inventat scamatoria cu așa-numitul „congres al deputaților de toate nivelurile” ca pe un răspuns propagandistic la măsurile de ordin economic aplicate de Chișinău, începând cu 1 ianuarie 2024 în raport cu întreprinderile din regiunea transnistreană, concluzionează Vitalie Călugăreanu.

”Socialiștii hibrizi în vizită la canibalii pravoslavnici” este titlul unui editorial satiră din Ziarul Național. Autorul se referă la vizita unei ”delegații hibride de socialiști și comuniști hlăndani, dintre care cel mai voluminos era Vlad Bătrîncea, a participat la lucrările forumului canibalistic „Pentru libertatea națiunilor” care s-a desfășurat recent la Moscova”.

”Să vorbești despre libertatea națiunilor la Moscova e cum ai vorbi despre umanism cu șeful unui trib de canibali sau antropofagi de pretutindeni, căci Imperiul Rus s-a lățit peste teritoriile a peste o sută de popoare, înghițindu-le, așa încât Putin se lăuda nu demult că burta Rusiei e atât de mare încât „nu se termină nicăieri”, iar operația militară specială în Ucraina a fost pornită tocmai pentru că ucrainenii au dorit să fie liberi, provocând Imperiului Rus colită, indigestie, constipație și ulcer etcetera și viceversa.” Găsiți articolul, pe site-ul Ziarului Național.

Ziarul de Gardă publică un articol istoric despre crimele lui Stalin denunțate de Hrușciov.

”În urmă cu 68 de ani, în ziua de 25 februarie 1956, liderul sovietic Nikita Hrușciov, în cadrul celui de-al XX-lea Congres al Partidului Comunist al URSS, a prezentat un raport secret, prin care a condamnat crimele lui Stalin. Deși, după acel congres, URSS nu a renunțat la dictatură, milioane de deținuți politici au fost eliberați din temnițele comuniste, iar execuțiile pe criterii politice au fost tot mai limitate. Congresul s-a desfășurat cu ușile închise, raportul fiind unul secret, iar Hrușciov i-a atribuit lui Stalin toată vinovăția. În calitate de instrument era menționat și Lavrenti Beria, fostul șef al NKVD.

Potrivit analiștilor care, ulterior congresului, au avut acces la raportul secret, Hrușciov a prezentat trunchiat amploarea politicilor criminale din perioada stalinistă. El s-a limitat la marile epurări din partidul comunist și din armată din 1936-1939 și la deciziile dezastruoase din cel de-al Doilea Război Mondial. Nu a menționat înfometarea țăranilor din 1932 care a dus la peste 6 milioane de morți. Nu a vorbit nici de milioanele de arestări și deportările abuzive în Siberia sau Kazahstan.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,12 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău