Socialiștii „au mers să se închine la Moscova” și „să spele imaginea Federației Ruse ca stat agresor” (Revista presei)

  • 20 Februarie 09:28
Socialiștii „au mers să se închine la Moscova” și „să spele imaginea Federației Ruse ca stat agresor” (Revista presei)

PSRM cere Rusiei și Chinei să ne ajute la menținerea neutralității, relatează TV8. Câțiva deputați din opoziție au cerut ajutor de la ruși și chinezi pentru a apăra suveranitatea, la Moscova, la un eveniment organizat de partidul loial lui Vladimir Putin. Cererea a fost lansată de la tribuna evenimentului, de vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea. El le-a vorbit partenerilor de la Moscova și despre un pericol al colonizării la care ar fi expusă Republica Moldova, relatează TV8. Guvernarea de la Chișinău a criticat vizita socialiștilor la Moscova. Vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, a scris pe pagina sa de facebook că „Vlad Batrîncea a mers să se închine la Moscova exact în perioada când regimul îl anihila pe principalul său oponent politic.” Analistul politic, Anatol Țăranu, spune că prin acest discurs, PSRM încearcă să-i spele imaginea lui Putin, dar și a Federației Ruse ca stat agresor.

Cum au ajutat socialiștii moldoveni Rusia să scape lumea de colonialism – și Europa Liberă relatează că Partidul Socialiștilor din R. Moldova și-a trimis delegați la o reuniune organizată de Rusia la 15-16 februarie, la Moscova, dedicată combaterii mentalităților colonialiste care încă ar mai bântui prin cancelariile occidentale. Socialiștii Vlad Batrîncea și Elena Beleacova, dar și fosta viceprim-ministra pentru reintegrare, Olga Cebotari, au participat la forumul „Pentru libertatea națiunilor”, organizat de partidul lui Putin, „Edinaia Rossia”. Dacă agenția TASS prezintă evenimentul ca îndreptat împotriva „practicilor neocoloniale”, destinat mai ales Americii Latine și Africii, unde au existat colonii ale puterilor occidentale, socialiștii veniți dintr-o fostă parte a Rusiei țariste au vorbit despre „inadmisibilitatea amestecului în afacerile interne ale statelor suverane”, notează Europa Liberă. Altă temă discutată, potrivit socialiștilor, la forumul de la Moscova, a fost „inițiativa de elaborare a unor măsuri noi de prevenire a imixtiunii externe în alegeri și în procesele politice interne ale țărilor”.

Portalul Veridica observă că „agitații separatiste par să marcheze tot mai mult apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, după ce Chișinăul a obținut deschiderea negocierilor de aderare, la sfârșitul anului trecut. Atât în Transnistria, care nu se mai află sub controlul Chișinăului din 1992, cât și în Regiunea Autonomă Găgăuză din sudul Basarabiei, spiritele par să se încingă, pe fundalul unui război hibrid tot mai acerb purtat de Federația Rusă împotriva Republicii Moldova. E de presupus că Rusia va încerca pe toate căile să destabilizeze Republica Moldova, în speranța că va reuși să debarce de la putere forțele proeuropene, atât la alegerile prezidențiale din 2024, cât, mai ales, la cele parlamentare din 2025. Alimentarea tendințelor separatiste pare a fi doar o parte din scenariile elaborate la Moscova. E de așteptat că, odată cu apropierea alegerilor, vor lua amploare acțiunile Rusiei menite să discrediteze pe toate căile ideea europeană, dar, în același timp, să divizeze și mai mult societatea din Republica Moldova, să o dezorienteze și dezinformeze, să cultive sentimente de frică și de neîncredere în actuala putere, comentează Veridica.

Imperiul Plahotniuc: dublura, identitatea și semnătura – jurnaliștii de investigație de a RISE Moldova au descoperit noua identitate românească a fostului deputat Constantin Țuțu, judecat pentru mai multe infracțiuni, care se mai numește Andrie Sîli. La Chișinău, unde e învinuit pentru trafic de influență, îmbogățire ilicită, dar și pentru huliganism într-un dosar de omor, se numește tot Constantin Țuțu. Țuțu este de mulți ani omul de încredere al oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc, fostul său șef de partid și cel care l-a propulsat în Parlament. Anchetat în șase dosare penale, Plahotniuc, care a avut de asemenea o identitate diferită în România, se află pe lista de sancțiuni în SUA, Elveția și Uniunea Europeană. Și fiul său, Timofei Plahotniuc, a solicitat schimbarea numelui în România, după ce oligarhul a pierdut puterea la Chișinău și a fugit din țară, amintește RISE Moldova. Între timp, o nouă semnătură a apărut în două companii din imperiul familiei Plahotniuc din Cipru și Olanda, chiar în timp ce procurorii îi investigau averea și puneau proprietăți și firme sub sechestru. Cele două companii sunt în acte pe numele românului Dragoș Furtună, prietenul lui Țuțu și liderul unui club de motocicliști din București, judecat pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Rapoarte confidențiale arată că Plahotniuc a direcționat în deceniul trecut milioane de euro către aceste companii, sume provenite, potrivit procurorilor, din fraudele bancare care au zguduit sistemul financiar din Republica Moldova.

Jurnal.md reține declarația deputatei PAS, Marcela Adam, despre judecătorii corupți: „Ei își pun întrebarea despre viitorul acestei țări?” Judecătorii cu probleme de integritate, de rând cu cei care îndeplinesc interesele ascunse ale unor grupări criminale ar trebui să fie conștienți că prin acest lucru, discreditează nu doar sistemul de justiție, dar și diminuează exponențial șansele Republicii Moldova de a ajunge în Uniunea Europeană, într-un context regional complicat, a spus Marcela Adam, la Jurnal TV.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,12 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău