Social democrații au învins la limită coaliția lui Merkel în alegerile din Germania

  • 27 Septembrie 2021 08:52
Social democrații au învins la limită coaliția lui Merkel în alegerile din Germania

Social democrații germani au obținut majoritatea voturilor în alegerile naționale, care au avut loc duminică, impunându-se la limită în fața coaliției de centru-dreapta a Angelei Merkel în cursa care în care va fi decis cine îi va urma în funcția de cancelar al celei mai mari economii europene, scrie AP și news.ro.

Candidatul de centru-stânga Olaf Scholz, vicecancelar demisionar și ministru de finanțe, care și-a ridicat partidul dintr-un declin tot mai accentuat în ultimii ani, a spus că rezultatul este „un mandat foarte clar pentru a asigura că punem laolaltă un guvern bun, pragmatic pentru Germania”.

În ciuda faptului că a obținut cele mai slabe rezultate într-o astfel de cursă, Uniunea Creștin Democrată a spus de asemenea că va contacta partidele mai mici pentru a discuta formarea guvernului, în timp ce Merkel va rămâne interimar până ce succesorul ei va fi învestit.

La primele ore ale zilei de luni, oficialii electorali au spus că după numărătoarea efectuată în toate cele 299 de circumscripții a arătat că social democrații au primit 25,9% din voturi, înaintea blocului cu Merkel, care a obținut 24,1%.

Niciun partid câștigător în alegeri naționale din Germania nu a primit mai puțin de 31% dintre voturi până acum.

Având în vedere sistemul electoral german complicat, un rezultat final al mandatelor parlamentare câștigate încă urmează să fie anunțat.

Succesorul lui Merkel va trebui să gestioneze revenirea țării din criza sanitară, pe care Germania a înfruntat-o relativ bine grație unor programe ample de redresare. Principalele partide din Germania au păreri foarte diferite legat de taxe și combaterea schimbărilor climatice. Politica externă, pe de altă parte, nu a fost un subiect foarte prezent în campania recentă.

Orice grup va forma următorul guvern german, a spus Christian Lindner, liderul liber democraților, este în regulă pentru că va avea majoritate cu partide de centru. „Toți cei din Europa și dincolo de ea care erau îngrijorați legat de stabilitatea Germaniei pot să vadă: Germania va fi stabilă în orice caz”, a declarat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău