Soarta școlilor românești din regiunea transnistreană | Ion Iovcev: Are loc o deznaționalizare, un genocid
-
31 Ianuarie 2020 13:56
Regimul de la Tiraspol rămâne fidel propriilor idei de rusificare a populației din stânga Nistrului. Ținta sunt cele opt școli cu predare în limba română, chiar dacă în ultimii ani presiunile au scăzut din intensitate, susțin directorii acestor instituții de învățământ. În spatele abuzurilor stă Rusia, fapt demonstrat în instanțele europene de către profesori, elevi și părinți, asistați de Asociația Promo-Lex care a documentat toate cazurile, începând cu 2004. O relatare de Radu Osipov pentru Radio România Chișinău.
În 2014, după ce autoritățile separatiste au înghețat conturile școlilor românești, directorul Liceului Lucian Blaga din Tiraspol, Ion Iovcev, a fost arestat când aducea de la Chișinău 114.000 de lei pentru a achita salariile profesorilor. Banii au fost confiscați, iar directorul împreună cu alți doi angajați au fost acuzați de trafic cu valută străină.
Anul trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a făcut dreptate lui Ion Iovcev, și a impus Federația Rusă să-i plătească peste 200.000 de euro lui și altor petiționari printre care elevi, părinți și profesori. Ion Iovcev spune că este nevoie de efort și consecvență pentru a împiedica politica agresivă de rusificare.
„Are loc o deznaționalizare, un genocid împotriva populației băștinașe. După 10-15 ani, vor dispărea școlile acestea. Sunt copii care vin la noi și doresc să învețe în limba română. Să vină și scriitorii, să vină poeții, să vin artiștii pentru că noi suntem izolați.”
În 2002, Liceul Ștefan cel Mare și Sfânt din Grigoriopol a fost evacuat din clădirea unde își făceau studiile câteva mii de elevi. De atunci, copii fac naveta la Doroțcaia cu un autobuz donat de Guvernul României, câte 50 de kilometri în fiecare zi. În 12 ani de studii, un elev ar putea străbate drumul din Africa de Sud până la Vladivostok, traversând Europa. Experiența sa de director a convins-o pe Eleonora Cercavschi că soarta școlilor românești din regiunea separatistă nu-i interesează pe decidenții de la Chișinău.
„Mă întristează ce se întâmplă pe malul drept al Nistrului, nu mă interesează ce fac separatiștii. Pe parcursul acestor ani în care ne-am pus viața în pericol pentru a scoate câteva mii de copii din mâinile separatiștilor, unii s-au îmbogățit și au călcat în picioare tot ce este frumos.”
În 2017, Chișinăul și Tiraspolul au semnat patru protocoale în urma cărora au fost reduse plățile exagerate pentru închirierea sediilor de studii până la 1.000 de lei pe lună. Totuși problema nu a fost soluționată, consideră Ion Manole, director executiv al Promo-Lex. Unele școli nu au cantină sau sală de sport și închiriază mai multe spații. Potrivit lui Ion Manole, profesorii, elevii și părinții lor sunt constant intimidați, însă nu exagerat. Această tactică a fost adoptată de Tiraspol pentru a nu atrage atenția comunității internaționale, afirmă expertul.
„Nu doar directorii și nu doar profesorii acestor școli sunt ostatici ai regimului de la Tiraspol. Întotdeauna când vor să obțină ceva de la Chișinău și de la comunitatea internațională, fac presiuni și persecută persoanele care reprezintă aceste instituții de învățământ.”
În 2012, CEDO a obligat Rusia să achite 5,5 milioane de euro unui număr de 170 de petiționari, în 60 de dosare. Anul trecut, 25 la sută din cererile și dosarele rămase pe rol, aparțineau Federației Ruse, ceea ce demonstrează gravitatea situației privind respectarea drepturilor omului, se arată în raportul anual al Curții.