Soarta dosarelor intentate de PA, în special despre dosarul ce ar urma să elucideze felul în care Rusia finanțează PSRM, sunt incerte. „Stoianoglo să-și dea demisia – titrează Ziarul de Gardă (Revista presei )
-
14 Decembrie 2019 14:50
Revista presei din 14 decembrie 2019
Vladimir Voronin spune ca oligarhii s-au schimbat cu locurile: "Dacă până acum Plahotniuc îi cumpăra pe toți, astăzi, Dodon o face” – titrează ProTV. Declarațiile au fost făcute la ședința plenară a PCRM. Mai mult, fostul președinte a declarat ca Moldova tremură de mai mult de 10 ani: "Au fost multe evenimente. Mulți cred că situația în țara s-a schimbat. Dar nu e decât o iluzie, nu se schimbă nimic în fond. Este un stat capturat", afirma liderul PCRM.
Într-un editorial din Ziarul de Gardă, jurnalista Alina Radu atenționează că Plahotniuc revine. „Atunci când Plahotniuc a plecat din R. Moldova, a plecat doar fizic, lăsând aici un sistem chiftind de corupție, interese obscure și mulți oameni fricoși în fotolii publice. Dacă oligarhul ar fi fost izolat de societate și de servanții săi atunci, poate se reușea începerea unui tratament de dezoligarhizare a R. Moldova, dar izolarea nu s-a produs. Acum, Plahotniuc revine, constată autoarea. Foștii lobbiști ai lui Vlad Plahotniuc au început să reapară pe diferite păginuțe americane, prezentându-l pe ici-colea ca pe un politician de care Moldova are nevoie, care a luptat cu propriul sânge pentru valori europene, apărând R. Moldova de cel mai mare pericol posibil – atacurile Federației Ruse”.
„Stoianoglo să-și dea demisia – titrează Ziarul de Gardă. După ce, la inaugurare, a declarat „știu ce trebuie să fac pentru schimbarea situației”, la nici două săptămâni, s-a împotmolit în eșecuri și erori, de nu mai poate ieși demn din situație, urmând, dacă se respectă pe sine, să-și dea neîntârziat demisia, consideră publicația. Despre felul șmecher, în care a suspendat activitatea conducerii Procuraturii Anticorupție, ar avea de spus multe, dar evită orice discuție la acest subiect. La solicitările presei răspund adjuncții săi, aceștia însă nu au nimic de spus despre soarta dosarelor intentate de Procuratura Anticorupție, în special despre dosarul ce ar urma să elucideze felul în care Federația Rusă finanțează PSRM”, scrie Ziarul de Gardă. Publicația denunță și declarațiile noului procuror că cel de-al doilea Raport Kroll nu ar conține numele beneficiarilor de bani.
Politica „pașilor mici” nu poate soluționa în niciun caz conflictul transnistrean, susține expertul Sorin Mereacre, directorul Fundației Est-Europene, citat de IPN. În opinia expertului, fără o decizie politică a celor de la Moscova, nu poate fi soluționat în niciun caz și în nicio circumstanță acest conflict. El explică într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, că politica „pașilor mici” nu este o soluție care de una singură va duce la soluționarea acestui așa-numit conflict. „Faptul că în regiunea transnistreană este staționată armata rusă oficială a Federației Ruse, și faptul că așa-numită armată a Transnistriei și forțele de ordine de acolo participă la exerciții de instruire împreună cu armata rusă și primește susținere și armament, și tot ce vrei din partea ofițerilor și Guvernului Federației Ruse – arată foarte clar că Federația Rusă susține, într-un fel chiar necondiționat, existența Transnistriei ca o regiune separatistă în Republica Moldova”.
Jurnal de Chișinău publică un reportaj despre „Ostaticii celor două “republici”. Publicația relatează cazul unei familii din s. Corjova, care locuiește într-o casă dărăpănată, de pe strada Comunarov - una din gospodăriile în pragul căreia se intersectează două „republici”. „Pentru cei care nu cunosc realitățile din R. Moldova ar fi nespus de greu să înțeleagă viața Nataliei Chirtoacă, o femeie de 38 de ani, din s. Corjova, raionul Dubăsari și a celor doi copii ai săi, Mihaela și Victor. Deși locuiesc la circa 45 de km de Chișinău, o capitală pretins europeană, familia poartă amprenta tuturor problemelor care au marcat statul RM timp de aproape trei decenii de independență: sărăcie, șomaj, migrație, separatism, boală și alcoolism. Mai rar o copie fidelă a metehnelor și politicilor unui stat, reflectate cu atâta exactitate în oglinda unei familii… Azi pot fi vizitați de autoritățile Primăriei Corjova, subordonată Chișinăului, familia fiind una dintre cele mai vulnerabile din sat; mâine îi poate bate la ușă miliția din așa numita „republică moldovenească nistreană”.