Slujire arhierească la Mănăstirea Înălțarea Domnului și a Tuturor Sfinților Români de la Țiganca cu ocazia sărbătorii Sfântului Voievod Ștefan cel Mare

  • 03 Iulie 2020 10:48
Slujire arhierească la Mănăstirea Înălțarea Domnului și a Tuturor Sfinților Români de la Țiganca cu ocazia sărbătorii Sfântului Voievod Ștefan cel Mare

În ziua de prăznuire a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, Voievodul Moldovei, joi, 02 Iulie 2020, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud (Mitropolia Basarabiei, Patriarhia Română), s-a aflat în mijlocul comunității Mănăstirii Eroilor "Înălțarea Domnului", din localitatea Stoianovca, Protopopiatul Cantemir, cu prilejul unuia dintre hramurile mănăstirii.

Preasfințitul Părinte Episcop a săvârșit prima Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în noua biserică cu hramurile Învierea Domnului, Înălțarea Domnului, Toți Sfinții Români și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, inaugurând și binecuvântând lucrările acestui așezământ.

Din soborul slujitor au făcut parte și Preacuviosul Părinte Casian Teoreanu, Exarhul Mănăstirilor din Episcopia Basarabiei de Sud, Preacuviosul Părinte Efrem Docan, starețul Mănăstirii Sfânta Treime din Cahul, dar și preoți din Protopopiatul Cantemir.
În timpul chinonicului, Preacuviosul Părinte Casian Teoreanu a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat calitățile Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, ca mare apărător al credinței și ctitor de locașuri sfinte. Totodată, a menționat importanța evlaviei poporului român pentru cele sfinte, atât în timpul vieții Sfântului Voievod, cât și după adormirea sa întru Domnul la 02 Iulie 1504.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop le-a vorbit credincioșilor prezenți despre viața cea grea și încercată a Voievodului Moldovei.
"În această zi, îl prăznuim pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, cel care în vremuri foarte grele, de la începutul secolului al XV-lea, aici la poarta Europei, a păzit ortodoxia, fiind mare apărător al Ținuturilor Moldovei prin jertfa, dar și prin dibăcia cu care a știut să conducă mica sa armată de câte zeci de mii de ostași, formată, foarte adesea, din boieri, răzeși, chiar și din țăranii care erau liberi sau din cei care erau pe moșiile unor boieri și care știau că dacă își pierd libertatea, își vor pierde și credința și demnitatea.

Sfântul Voievod Ștefan cel Mare a avut o viață grea și încercată, dar cu ajutorul sfinților pe care îi chema în rugăciune, cu rugăciunile duhovnicului lui, Sfântul Cuvios Daniil Sihastru și cu încurajarea credincioasei sale mame, a ieșit învingător și vrednic urmaș ai împăraților bizantini. A domnit între anii 1457 și 1504 și a ajuns pe tron în condiții foarte grele, pe Câmpia Direptății de la Suceava fiind încoronat, și și-a asumat rolul de păstrator al credinței și protector al creștinilor prin tot ceea ce a făcut aici la gurile Dunării.

Este o mare sărbătoare astăzi în toată țara Moldovei de altă dată, dar mai ales la necropola sau locul unde Sfântul Ștefan și-a pregătit mormântul, la Mănăstirea Putna. Mormântul Sfântului Ștefan este un mormânt încurajator așa cum este și Mormântul Mântuitorului nostru Iisus Hristos de la Ierusalim. Este un mormânt încurajator pentru toți creștinii, dătător de speranță și de putere pentru izbânda ortodoxiei și a Moldovei. Pentru viața sa sfântă, credința statornică, pentru rolul pe care l-a avut la păstrarea creștinismului, precum și evlavia poporului încă din timpul vieții, dar și până în vremurile noastre, Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în rândul Sfinților în anul 1992.

După fiecare victorie, Sfântul Ștefan ridica o biserică lui Dumnezeu în semn de recunoștință și mulțumire. Noi astăzi uităm să ne închinăm lui Dumnezeu, uităm să-I mulțumim lui Dumnezeu, credem că pe toate le facem noi, ori Sfântul Ștefan ne arată că fără ajutorul lui Dumnezeu chiar și o armată mare poate fi înfrântă ușor.

Ne rugăm Sfântului Ștefan să fim și noi demni și credincioși și să ne ajute să fim responsabili în tot ce facem pentru noi și pentru semenii noștri, să fim mai curajoși și uniți ca neam și să luptăm pentru valorile credinței, pentru adevăr și cu vrednicie să ne cinstim înaintașii, urmând exemplul lor. Fără Sfântul Ștefan cel Mare noi am fi fost astăzi mult mai săraci și poate nu eram creștini aici la poarta Europei, de aceea să-i mulțumim lui Dumnezeu și să rămânem uniți până la sfârșit", a spus Episcopul. 

Mai apoi, Preasfinția Sa a amintit că această biserică a fost înălțată în anul 2019, prin grija Centrului eparhial și strădania părinților mănăstirii, dar cu sprijinul binefăcătorilor din România. A mulțumit părintelui Ștefan Gușă care a donat lemnul pentru acoperiș și marmura și granitul pentru pardoseala din biserică, a evocat pe vrednicul ctitor al multor așezăminte, Nicolae Popa din Statele Unite care a donat banii pentru piatră, a mulțumit Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru sprijin și altor binefăcători. Totodată, i-a încurajat ca să ducă la bun sfârșit lucrarea începută care ne dorim ca anul acesta să fie finalizată în interior și exterior, să fie pregătită pentru începerea lucrărilor de pictură.

La rândul său, părintele ieromonah Daniel Adrian, starețul mănăstirii, a mulțumit lui Dumnezeu și a subliniat că fără sprijinul și intervenția Preasfințitului Părinte Episcop Veniamin, biserica nu s-ar fi putut construi și nu ar fi fost posibil ca în această zi de sărbătoare să ne rugăm în ea.

La final Preasfinția Sa a mulțumit tuturor clericilor prezenți și credincioșilor, felicitându-i pe cei care poartă numele Sfântului Ștefan și pe toți cei care cinstesc pe sfinții noștri apărători ai credinței și ai neamului.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-1,71
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:2,06 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău