Slujbă specială la Biserica de Lemn „Sfântul Alexandru de Svir” din Cricova. Enoriașii au sărbătorit revenirea la Mitropolia Basarabiei

  • 13 Septembrie 10:22
Slujbă specială la Biserica de Lemn „Sfântul Alexandru de Svir” din Cricova. Enoriașii au sărbătorit revenirea la Mitropolia Basarabiei

La Biserica de Lemn „Sfântul Alexandru de Svir” din Cricova a avut loc o slujbă specială, în cadrul căreia enoriașii au celebrat revenirea parohiei lor la Mitropolia Basarabiei, din cadrul Patriarhiei Române și parte din trupul Bisericii Ortodoxe Române. La ceremonie a fost prezent și Mitropolitul Basarabiei, Înaltpreasfințitul Petru, transmite TVR Moldova.

La ceremonia de ieri, comunitatea creștină din Cricova a participat la hramul Bisericii de Lemn „Sfântul Alexandru de Svir”, dar a marcat și aderarea parohiei la Mitropolia Basarabiei, potrivit sursei citate

Decizia de a trece la Mitropolia Basarabiei a fost luată de preot și a fost susținută de credincioși. Cu această ocazie, a avut loc o slujbă specială, la care a participat și Înaltpreasfințitul Petru, mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor.

Parohul Andrei Percic a explicat de ce comunitatea a ales să adere la Mitropolia Basarabiei, subliniind că „simțim românește și credem că suntem români”. Preotul a adăugat că, în contextul războiului din Ucraina și a retoricii pro-război a Patriarhului Kiril al Bisericii Ortodoxe Ruse, a devenit evident că era nevoie de o schimbare.

Dumnezeu nu iubește războiul și vărsarea de sânge”, a declarat Percic.

Decizia a fost luată după ce, timp de un an și jumătate, comunitatea a discutat despre oportunitatea de a se alătura Mitropoliei Basarabiei.

Tot retorica pro-război a Patriarhului Kiril, din Biserica Ortodoxă Rusă, a fost principalul motiv pentru care a aderat la Mitropolia Basarabiei și protoiereul Igor Chelea, parohul Bisericii „Sfântul Ioan Teologul” din satul Roșcani, raionul Anenii Noi. Preotul a menționat că au fost realizate toate formalitățile legale și că Mitropolia Basarabiei i-a primit cu „dragoste frățească”.

Decizia a fost luată de o echipă din sat încă de vreun an și jumătate în urmă. Mi-au spus: părinte, ar fi bine să trecem în cadrul bisericii mame, Patriarhiei Române. Noi ne-am hotărât, am mai înștiințat satul, am format un consiliu nu bisericesc, am dat actele la ASP, am înregistrat tot legal. Mitropolia Basarabiei ne-a primit cu dragoste frățească”, a spus protoiereul Igor Chelea.

În replică la alegerea preoților de a se alătura Mitropoliei Basarabiei, Mitropolia Moldovei, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Ruse, a anunțat că va lua măsuri împotriva acestora, inclusiv interdicția de a oficia slujbele religioase. Totuși, Mitropolia Basarabiei consideră aceste sancțiuni ca fiind „nule și neavenite” nefiind recunoscute canonice.

După ce parohul și-a anunțat decizia, Mitropolia Moldovei a anunțat că îl va oprit din a oficia slujbele religioase. În replică, Mitropolia Basarabiei reamintește că aceste sancțiuni nu sunt canonice.

Orice sancțiuni va lua biserica rusă asupra clericilor Mitropoliei Basarabiei este nulă și neavenită, adică nu este recunoscut și nu este canonic. Biserica rusă nu este recunoscută de Constantinopol aici, în Basarabia. Noi suntem români, toți, și noi trebuie să aparținem bisericii neamului nostru, nu bisericii ruse, unui Kiril care duce război cu creștinii din Ucraina. Mor copii acolo”, a declarat ÎPS Petru, mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor.

Menționăm că, în prezent, Mitropolia Basarabiei numără peste 200 de parohii, iar numărul celor care solicită să revină la trupul Bisericii Ortodoxe Române continuă să crească. De la începutul războiului din Ucraina, mai mult de 60 de preoți au ales să părăsească Mitropolia Moldovei și să se alăture Mitropoliei Basarabiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
19
Mon
19
Arhivă Radio Chișinău