Slovenia: Undă verde pentru prelungirea cu încă 20 de ani a activității centralei nucleare Krsko

  • 17 Ianuarie 2023 08:59
Slovenia: Undă verde pentru prelungirea cu încă 20 de ani a activității centralei nucleare Krsko

Centrala nucleară din Slovenia a obținut autorizația de mediu și securitate necesară pentru prelungirea activității sale cu încă 20 de ani, a anunțat luni guvernul, a cărui decizie a fost dictată de actualul context energetic, informează Agerpres.

„Anticipând o posibilă criză în timpul iernii viitoare, este crucial ca centrala să nu-și înceteze funcționarea la sfârșitul anului", a declarat ministrul sloven al infrastructurii Bojan Kumer în timpul unei conferințe de presă, făcând aluzie la un pericol de penurie de energie electrică după invazia rusă în Ucraina.

În urma acestei autorizări, care a încheiat un proces demarat încă în 2015, situl nuclear "va îndeplini până la termenele limită toate condițiile necesare pentru a continua să funcționeze", a adăugat el.

Situată în Slovenia lângă frontiera cu Croația, această centrală este co-administrată de cele două țări după destrămarea fostei Iugoslavii. Ea acoperă 20% din necesitățile în electricitate ale Sloveniei și circa 15% din cele ale Croației.

Construit în epoca iugoslavă și intrat în servciu în 1983, unicul reactor de tip Westinghouse de la centrala Krsko urma inițial să-și înceteze activitatea în 2023, după 40 de ani de funcționare. De acum, el va continua să fie exploatat până în 2043.

Asociații, printre care Greenpeace, invocă în mod regulat riscuri seismice și vârsta avansată a centralei. Toate aceste îngrijorări sunt respinse de autoritățile slovene.

De asemenea, este programată construcția unui al doilea reactor. Decizia finală este însă suspendată și va fi luată în urma unui referendum a cărui dată nu a fost deocamdată fixată.

Energia nucleară cunoaște o relansare pe fondul incertitudinilor în ceea ce privește aprovizionarea energetică și schimbările climatice. Astfel, țări care se aflau pe drumul dezangajării au făcut cale întoarsă, precum Belgia și Germania, care au prelungit recent funcționarea centralelor lor nucleare

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău