Slovacia ar putea furniza Ucrainei sistemul său de apărare antiaeriană S-300. Secretarul american al apărării vine la Bratislava

  • 14 Martie 2022 20:10
Slovacia ar putea furniza Ucrainei sistemul său de apărare antiaeriană S-300. Secretarul american al apărării vine la Bratislava

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, vine în această săptămână la Bratislava și, potrivit premierului slovac Eduard Heger, va discuta „probabil” și despre posibilitatea ca Slovacia să furnizeze Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană S-300, de producție sovietică, o idee respinsă însă de opoziție, relatează agențiile Reuters și TASR, preluate de Agerpres.

„Presupun că se va discuta (despre trimiterea S-300 în Ucraina). Trebuie să înțelegem foarte clar că securitatea teritoriului este de o importanță capitală. Nu poți preda niciun echipament, dacă nu ți-ai garantat propria securitate”, a declarat duminică premierul Eduard Heger la o dezbatere televizată. „Este vorba de a susține și de a consolida, inclusiv moral, Ucraina. Și, în același timp, este vorba de a oferi ajutor în limita posibilului”, a mai spus el.

Săptămâna trecută au fost o serie de declarații referitoare la posibilitatea ca Polonia să furnizeze Ucrainei avioanele sale de fabricație rusă, primind în schimb aeronave de luptă americane. Ideea, susținută mai ales de senatorii americani, a fost ulterior respinsă la nivel oficial și de Varșovia, și de Washington.

Ideea ca Slovacia, țară care se învecinează cu Ucraina, să furnizeze sistemul de apărare antiaeriană S-300 nu se bucură de consens. Fostul premier Robert Fico, șeful partidului de opoziție Smer-SD, a atenționat guvernul să nu trimită sistemul de rachete S-300 în Ucraina. El a spus că asta ar însemna pierderea singurei tehnologii funcționale de protecție a spațiului aerian al țării și chiar implicarea activă a Slovaciei în războiul din Ucraina.

În țara vecină, Cehia, ministrul apărării, Jana Cernochova, a declarat că Praga a trimis deja Ucrainei echipamente militare în valoare de cel puțin 725 de milioane de coroane (29 de milioane de euro). „Cred că vom crește de cel puțin două ori această valoare”, a spus ea într-o dezbatere televizată. Jana Cernochova a refuzat să ofere detalii suplimentare despre transporturi, invocând riscuri de securitate.

Cehia a anunțat luna trecută că a trimis deja arme și muniție Ucrainei.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, vine în vizită în Slovacia „pentru a consolida sprijinul Washingtonului pentru flancul estic al NATO”, a transmis Washingtonul. Șeful Pentagonului va profita de această vizită pentru a discuta despre „posibilitatea aprofundării legăturilor dintre SUA și Slovacia”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Înaintea sosirii la Bratislava, Lloyd Austin va participa la Bruxelles la o întâlnire a miniștrilor apărării din țările membre NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău