Slovacia a renunțat, în mod oficial, la utilizarea vaccinului rusesc Sputnik V

  • 01 Septembrie 2021 18:37
Slovacia a renunțat, în mod oficial, la utilizarea vaccinului rusesc Sputnik V

Slovacia a încetat, în mod oficial, să mai utilizeze vaccinul rusesc anti-COVID-19 Sputnik V, după ce ultimele șase persoane care au ales acest ser au fost inoculate cu cea de-a doua doză, a anunțat marți Ministerul slovac al Sănătății, informează AFP, citat de AGERPRES.

„În total, peste 18.500 de persoane au fost vaccinate cu Sputnik V", a declarat Zuzana Eliasova, purtătoare de cuvânt a Ministerului Sănătății din Slovacia.

Slovacia cumpărase în luna martie 200.000 de doze de vaccin Sputnik V, devenind, după Ungaria, cea de-a doua țară din Uniunea Europeană care folosea acest produs, care nu a fost însă autorizat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Achiziția de atunci a divizat clasa politică slovacă și a dus la demisia prim-ministrului Igor Matovic.

Igor Matovic și ministrul Sănătății de la acea vreme, Marek Krajci, au fost constrânși să demisioneze după ce trei membri ai coaliției tripartite aflate la putere s-au opus acelei achiziții. În plus, cererea în rândul populației slovace pentru acest vaccin a fost mică.

Un nou guvern slovac, condus de Eduard Heger, a fost desemnat în data de 1 aprilie.

Rusia a răscumpărat în iulie cele aproximativ 160.000 de doze rămase neutilizate.

Într-un interviu acordat pentru AFP în luna iunie, premierul Heger a subliniat că decizia Slovaciei de a cumpăra vaccinuri rusești a fost luată din cauza presiunii care exista la acel moment privind livrările de doze.

„Decizia a fost luată sub impactul foarte puternic, probabil cel mai puternic, al pandemiei. Aveam nevoie de un număr mare de vaccinuri. Dacă am fi avut informațiile de care dispunem astăzi, nu cred că o astfel de decizie ar fi fost luată", a adăugat prim-ministrul slovac.

Fondul rus de investiții directe (RDIF), care a finanțat dezvoltarea vaccinului Sputnik V la Moscova, a publicat marți un comunicat în care reprezentanții săi au declarat că, în Slovacia, „Sputnik V s-a confruntat cu o campanie de dezinformare legată de lupta politică între diferite grupuri din interiorul guvernului".

Potrivit comunicatului RDIF, „eficacitatea și siguranța vaccinului rusesc au fost confirmate în cadrul studiilor clinice și al unei utilizări în condiții reale în lumea întreagă" și că lotul trimis Slovaciei "a fost confirmat de asemenea în Ungaria, într-un laborator certificat de UE".

Slovacia, o țară cu 5,4 milioane de locuitori, a raportat un total de 394.923 de cazuri de COVID-19 și 12.548 de decese asociate acestei boli.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău