Situație critică pe râul Nistru

  • 06 Iunie 2016 19:05
Situație critică pe râul Nistru

Rezerva de apă în râurile Prut și Nistru este în continuă scădere, în pofida ploilor puternice din ultima perioadă.

O cincime din râurile și lacurile mici sunt aproape secate, iar apa din Nistru a ajuns la limita critică de 8 metri, lucru care ar pune în pericol aprovizionarea capitalei cu apă potabilă. Chiar dacă autoritățile de la Vadul lui Vodă, localitate unde sunt amplasate stațiile de pompare, spun că nivelul Nistrului a ajuns la limita critică, cei de la Apă Canal Chișinău, dar și reprezentanți ai Ministerului Mediului, dau asigurări că situația rămâne sub control.

Potrivit primarului orașului Vadul lui Vodă, Iurie Onofreiciuc, nivelul apei în râul Nistru a scăzut până la nivelul critic de opt metri, cu un metru mai puțin decât minimul necesar. Mai mult, ne-a declarat edilul, pe alocuri, râul chiar a secat și s-au format mlaștini. În aceste condiții, spune Iurie Onofreiciuc, în pericol s-ar afla  și stațiile de pompare din localitate, care aprovizionează capitala cu apă potabilă. De asemenea, potrivit acestuia, multe din ecosisteme ar putea fi distruse iar irigarea terenurilor agricole s-ar putea efectua cu dificultate.

În acelașii timp vicedirectorul ”Apă Canal” Chișinău, Vitalie Midari, a menționat că în prezent situația este sub control. Lucrurile însă s-ar putea agrava în cazul în care nivelul apei va continua să scadă.

Declarațiile vicedirectorului Apă Canal Chișinău, au fost confirmate și de ministrul mediului, Valeriu Munteanu, care a declarat că din apa râului Nistru se alimentează și locuitorii orașului Odesa, fapt ce va obliga partea ucraineană să elibereze cantitățile de apă necesare de la Bazinul de acumulare de la Novodnestrovsk.

Solicitat de Radio Chișinău, șeful Direcției Hidrologie a Serviciului Hidrometeo, Valeriu Cazac, a menționat că dacă în următoarele zile nu va ploua, ar putea fi din nou instituit Codul galben de secetă hidrologică.

Potrivit datelor Agenției Apele Moldovei, în prezent partea ucraineană deversează în râul Nistru doar 130 de centimetri cubi de apă pe secundă, ceea ce ar însemna doar 45 la sută din volumul necesar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău