Situație confuză la Primăria Chișinău după demisia lui Dorin Chirtoacă

  • 20 Februarie 2018 14:46
0%
00:00:00
00:00:00

Situație confuză la Primăria Chișinău după demisia lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar. Unii aleși municipali și politicieni susțin că CMC ar trebui să numească un primar interimar până la alegerile locale noi. Pe de altă parte, secretarul Consiliului susține că cei trei viceprimari ai Capitalei trebuie să decidă care dintre ei va îndeplini interimatul. 

Unii consilieri municipali printre care liberalii și cei ai Partidului Nostru susțin că CMC trebuie să numească în funcție un primar interimar, după ce primarul general, Dorin Chirtoacă și-a anunțat demisia. La rândul său, Dorin Chirtoacă a declarat într-o emisiune la TVR Moldova că municipiul Chișinău nu are acum primar. El invocă dispoziția de numire în funcție de primar interimar a Silviei Radu, în care se spune că aceasta îl înlocuiește pe primar doar până în momentul unei decizii definitive privind suspendarea anulării din funcție sau până la expirarea mandatului în condițiile legii.

„Dacă încetează mandatul sub orice formă: a murit primarul, și-a dat demisia, a renunțat la funcția de primar și a ocupat altă funcție, automat se declanșează procedura alegerilor anticipate. Și CMC poate doar să desemneze un primar interimar”.

Pe de altă parte, secretarul interimar al Consiliului municipal Chișinău, Adrian Talmaci spune că cei trei viceprimari ai Capitalei: Nistor Grozavu, Ruslan Codreanu și Silvia Radu trebuie să decidă cine dintre ei va rămâne să asigure interimatul funcției de primar.

„Conform articolului 34 din legea privind administrația publică locală, este prevăzut că în cazul încetării înainte de termen a mandatului, interimatul se asigură de drept de către un viceprimar. Deci, dânșii trebuie să se determine cine va asigura interimatul. Dacă dânșii vor refuza interimatul funcției de primar, atunci Consiliul municipal Chișinău trebuie să împuternicească în termen de cinci zile o altă persoană să exercite temporar atribuțiile primarului”.

Pe de altă parte, expertul Viorel Rusu, de la Congresul Autorităților Locale, atenționează că mai întâi de toate că este pusă sub semnul întrebării decizia prin care Silvia Radu a devenit primar interimar.

Amintim că Silvia Radu a fost numită primar interimar de viceprimarul Capitalei Nistor Grozavu.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău