Situația privind suspendarea din funcție a primarului Dorin Chirtoacă, dezbătută la Strasbourg

  • 18 Octombrie 2017 08:30
Situația privind suspendarea din funcție a primarului Dorin Chirtoacă, dezbătută la Strasbourg

Situația legată de suspendarea din funcție a primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă, va fi dezbătută în cadrul celei de-a 33-a sesiuni a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, care începe miercuri, 18 octombrie, la Strasbourg. Forul european ar urma să pună în discuție și referendumul de revocare din funcție a lui Dorin Chirtoacă inițiat de socialiști și care va avea loc la 19 noiembrie. 

Potrivit proiectului de rezoluție ce urmează a fi supus mâine dezbaterilor, suspendarea primarului Capitalei Republicii Moldova ridică probleme în ceea ce privește respectarea Cartei europene a autonomiei locale.

Raportoarea Gunn Marit Helgesen, care a efectuat o vizită de documentare la Chișinău, propune Congresului să organizeze o misiune de anchetă care să aibă ca finalitate recomandări pentru autoritățile R. Moldova. De asemenea, Congresul urmează să solicite Comisiei de la Veneția să-și dea avizul pe marginea constituționalității referendumului de revocare din funcție a lui Dorin Chirtoacă, plebiscit care, potrivit raportoarei, încalcă unele prevederi ale Cartei autonomiei locale.

Documentul mai notează că în 2018, R. Moldova va fi supusă unui monitorizări a democrației locale și regionale în urma plângerii depuse de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) care a denunțat o serie de presiuni exercitate asupra aleșilor locali prin urmăririle judiciare pornite împotriva lor.

Dorin Chirtoacă este vicepreședinte al Congresului Autorităților Locale și Regionale. Procurorii și instanța de judecată nu i-au permis acestuia să meargă la Strasbourg pentru a participa la forumul european.

Dorin Chirtoacă se află în arest la domiciliu din mai 2017 fiind cercetat pentru trafic de influență în dosarul parcărilor cu plată. La începutul lunii septembrie, la propunerea socialiștilor Consiliul municipal Chișinău a aprobat organizarea unui plebiscit pentru revocarea din funcție a edilului, care va avea loc la 19 noiembrie. 

Referendumul va fi valabil în cazul unei prezențe la urne a cel puțin unei treimi din alegătorii înscriși în liste. Pentru demiterea primarului este necesar să voteze un număr mai mare de alegători decât cel cu care în 2015 a fost ales Dorin Chirtoacă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău