Situația epidemiologică rămâne a fi critică. Guvernul a instituit Consiliul consultativ de sănătate publică

  • 27 Februarie 2021 12:58
Situația epidemiologică rămâne a fi critică. Guvernul a instituit Consiliul consultativ de sănătate publică

În contextul în care în ultimele zile se atestă un nivel critic al situației epidemiologice în Republica Moldova, Guvernul a decis instituirea Consiliului consultativ de sănătate publică pe lângă Prim-ministru. Potrivit unui comunicat al Guvernului, din Consiliu fac parte conducătorii principalelor instituții medicale, specialiști din domeniul medical, secretarul general al Guvernului, Liliana Iaconi, consilierul prezidențial în domeniul sănătății, Ala Nemerenco, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și asociațiilor din domeniul medical.

În ultimele două săptămâni s-a atestat o creștere îngrijorătoare a ratei de contagiozitate, a numărului de decese și a numărului localităților clasificate în cod roșu de alertă, a atenționat secretarul de stat al MSMPS, Tatiana Zatîc, în cadrul ședinței de vineri, 26 februarie, a Consiliului.

În scopul combaterii răspândirii virusului Covid-19 și pentru a reduce presiunea de pe sistemul medical, în perioada 1-15 martie, CNESP a instituit în Republica Moldova un regim special de activitate.

„De săptămâna viitoare învățământul va trece în regim online, transportul public va fi sistat în perioada weekendului, teatrele și sălile de spectacol vor activa fără spectatori, iar toți cei care intră în țară vor trebui să prezinte testul negativ la Covid-19. În caz contrar, vor fi obligați să stea în izolare 14 zile”, a declarat Aureliu Ciocoi.

În cadrul ședinței s-a vorbit și despre nivelul de pregătire pentru imunizare anti-covid a populației. Potrivit sursei citate, instituțiile sunt dotate cu tot echipamentul necesar care ar permite respectarea lanțului frigorific atunci când dozele de vaccin ajung în R. Moldova. Au fost stabilite etapele procesului de vaccinare, iar specialiștii din sănătate continuă instruirea medicilor din teritoriu cu privire la imunizare. Secretarul de stat, Tatiana Zatîc a confirmat că în scurt timp urmează să ajungă în țară 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, oferite pe platforma Covax și alte 20 de mii de doze din donația României către Republica Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău