Situația epidemiologică din Republica Moldova, discutată la AȘM
-
12 Ianuarie 2023 09:26
Academia de Științe a Moldovei (AȘM) și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF) a organizat astăzi o masă rotundă cu genericul „Infecțiile respiratorii: situația epidemiologică în Republica Moldova și în lume”, informează MOLDPRES.
La eveniment au participat președintele AȘM, Ion Tighineanu, rectorul USMF, Emil Ceban, specialiști notorii în domeniul medicinii, precum membrul corespondent al AȘM, dr. hab., prof. univ. Viorel Prisăcari (Departamentul Epidemiologie al USMF), dr. hab., prof. univ. Ghenadie Curocichin (Departamentul Medicină de familie al USMF), deputatul în Parlamentul Republicii Moldova dr. hab., prof. univ. Adrian Belîi (Departamentul de Anestezie și Terapie Intensivă al Institutului de Medicină Urgentă), șefa Clinicii Pneumologie a Institutului Mamei și Copilului dr. hab., prof. univ. Svetlana Șciucă (Departamentul Pediatrie al USMF), dr. hab., prof. univ. Gheorghe Plăcintă (Departamentul Boli infecțioase al USMF), profesorii universitari Ion Băhmărel și Ion Mereuță ș.a. Discuțiile au fost moderate de acad. Eva Gudumac, dr. hab., prof. univ., adjunct al conducătorului Secției Științe ale Vieții a AȘM, scrie sursa citată.
În cuvântul său de salut, președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a menționat că Academia de Științe a Moldovei urmărește dinamica situației epidemiologice. ”În 2020, când au apărut primele reportaje în lume despre coronavirusul SARS-CoV-2, noi am organizat la 6 februarie o masă rotundă, la care i-am invitat pe cei mai buni experți pe care îi avem și am tras clopotele în societatea noastră că de hotarele noastre se apropie un virus foarte agresiv coronavirusul SARS-CoV-2. Într-adevăr, la începutul lunii martie coronavirusul a trecut hotarele țării noastre. În primăvara anului 2020 am organizat și două conferințe internaționale cu implicarea experților din țările din Occident. În luna mai 2020 a fost organizată o conferință cu experți din China și desigur noi atunci am creat și o platformă academică de comunicare, condusă de academician Eva Gudumac, adjunct al conducătorului Secției Științe ale Vieții a AȘM. Vreau să le mulțumesc tuturor pentru contribuția adusă la discuțiile care au avut loc la AȘM privind particularitățile coronavirusului SARS-CoV-2, interferența lui cu alte maladii, a specificat președintele AȘM.
Solicitat de MOLDPRES, membrul corespondent al AȘM, Viorel Prisăcari a afirmat că situația în domeniul infecțiilor respiratorii acute este foarte delicată. ”Noi am trecut prin pandemia COVID. Pandemiile sunt cele mai mari năpaste care se abat asupra omenirii și, vrem noi ori nu, situația ne-a impus să luptăm cu aceste infecții. Înainte de toate, noi am avut mijloace, am cunoscut agentul cauzal, particularitățile lui. Oamenii de știință au obținut foarte repede metode de testare specifice, metode de prevenire, precum ar fi vaccinul, tratamentul, cum se transmite boala. Datorită oamenilor de știință am salvat situația. Aceste măsuri ne-am deprins cu greu ca să le implementăm în practică: purtatul măștii, respectarea distanței sociale, măsuri de igienă, de autoizolare, de adresare la medic, etc. Aceasta a condus la diminuarea morbidității. Acum aceste măsuri sunt eficace și pentru gripă, și pentru infecțiile respiratorii acute. Între timp, a crescut receptivitatea populației: s-au născut copii, care nu au imunitate la aceste boli. Un alt factor de răspândire a infecțiilor este migrația. Iată de ce situația este delicată – pentru că, mai cu seamă copiii, nu au imunitate. Spitalele sunt pline de bolnavi, deoarece nu respectăm măsurile de prevenire a infecțiilor. Societatea trebuie să conștientizeze pericolul oricărei infecții”, a constatat Viorel Prisăcari.
La rândul său, profesorul universitar Gheorghe Plăcintă a spus că printre măsurile de prevenire a infecțiilor respiratorii este vaccinarea și adresarea precoce la medic, care stabilește diagnosticul, planul de investigații și tratament.