Opinii | Situația energetică regională este în continuare incertă, fapt ce afectează și Republica Moldova

  • 07 Decembrie 2021 13:13
Opinii | Situația energetică regională este în continuare incertă, fapt ce afectează și Republica Moldova

Situația energetică regională este în continuare incertă, fapt ce afectează și Republica Moldova. Presa de investigație și analiștii observă unele evenimente precum întreruperea livrării de energiei electrice de către centrala de la Cuciurgan către o anumit furnizor de energie, dar și vizita în Republica Moldova a unui grup rusesc, de facto proprietarul centralei termoelectrice amplasate în regiunea separatistă transnistreană, transmite Radio Chișinău.

Între vizita efectuată de delegația grupului rusesc Inter RAO EES, care este proprietarul de facto al Centralei Termoelectrice de la Cuciurgan și întreruperea furnizării energiei de către aceasta către compania Furnizare Energie SRL, al treilea furnizor ca mărime din Rep. Moldova, există o legătură. Însă, pentru jurnalistul de investigație Ion Preașcă, este mult mai importantă situația din sistemul energetic regional, nu doar din Republica Moldova.

„Avem o situație de criză energetică în Ucraina și la noi există riscuri foarte mari din cauza faptului că sistemul energetic ucrainean are acum deficit de capacități și noi fiind într-un sistem sincron cu ei, suntem direct afectați și singura companie care poate stabiliza această situație este centrala de la Cuciurgan. Dar mai sunt și alte aspecte: și criza gazelor, și perspectiva interconectării Republicii Moldova cu sistemul energetic european”.

Pe de altă parte, analistul politic Ion Tăbârță aduce aminte despre legătura dintre fostul deputat democrat Vladimir Andronache și compania Furnizare Energie SRL, către care centrala de la Cuciurgan a refuzat să livreze energie.

Acum, probabil după ce dumnealui a plecat, este fugar, nu mai este clar care sunt influențele pe care și le-a păstrat în RM, dar unele dintre ele probabil le-a pierdut. Anumite condiții care existau cu acea hidrocentrală sau cu anumiți factori de acolo, au dispărut. Probabil nu mai sunt în vigoare anumite înțelegeri sau dumnealui nu a respectat anumite înțelegeri informale față de anumiți decidenți de la INTER RAO ESS și s-a venit cu această decizie ca acest furnizor să nu mai livreze energie electrică către consumatorii din Republica Moldova

Compania Furnizare Energie SRL a apărut pe piața energetică din Republica Moldova în anul 2018 și avea contracte de livrare către agenții juridici, printre clienții acestei companii numărându-se mai multe instituții de stat, precum Parlamentul, Banca Națională sau Ministerul de Interne.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău